Gemeente Leeuwarden

Koffie en koek voor schoonmaakploeg

Wethouder Hetty Hafkamp helpt met opruimen Daklozen en verslaafden werden vrijdagochtend bij het bestuurscentrum door wethouder Hetty Hafkamp getrakteerd op koffie en koek. De deelnemers aan het project Arbeidsactivering waren op dat moment bezig aan hun ronde om het zwerfvuil in de stad op te ruimen. Na de koffie hielp Hetty Hafkamp de schoonmaakploeg met het verwijderen van afval op het Oldehoofsterkerkhof.

Leeuwarden helpt daklozen en verslaafden weer aan het werk. In oktober startte het 2-jarige Project Arbeidsactivering dat bezoekers van dagopvang De Terp en Leger des Heils stimuleert om nuttig werk te doen en zo hun leven meer structuur te geven. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) geeft ruim een half miljoen euro subsidie voor het project.

In de afgelopen jaren zijn er in Leeuwarden al verschillende succesvolle reïntegratieprojecten geweest. Dak- en thuislozen, (ex-)verslaafden en psychiatrische patiënten bleken bij die projecten moeilijk te bereiken en te motiveren. Dankzij de bijdrage van SZW kan de gemeente Leeuwarden zich nu ook voor die groep beter inzetten.

Reïntegratiebedrijf REAX voert het Project Arbeidsactivering samen met dagopvang De Terp en het Leger des Heils uit. Er is plek voor ongeveer 40 cliënten uit de dagopvang.

De mannen en vrouwen worden aangespoord om mee de doen met allerlei activiteiten. Van eenvoudig productiewerk tot klusjes voor het wijk- en stadsbeheer. Zo kunnen deelnemers zich ontwikkelen, krijgen ze meer zelfvertrouwen en een positievere kijk op de maatschappij. Ook de Leeuwarder samenleving profiteert van het project: de groep zal minder overlast veroorzaken.

Na twee jaar wordt het Project Arbeidsactivering geëvalueerd. Als de resultaten positief zijn, wordt het wellicht voortgezet.