De Bomen Effect Analyse

De Bomenstichting introduceert de Bomen Effect Analyse (BEA). Een sterk instrument voor inrichters van de openbare ruimte. Het geeft landelijke richtlijnen voor het beoordelen van de gevolgen voor waardevolle bomen in (voorgenomen) bouw- en aanlegsituaties. De resultaten van deze beoordeling kunnen worden meegenomen in de besluitvorming rond bouw of aanleg.

probleem
Bij bouw en aanleg worden bomen regelmatig over het hoofd gezien. Bouwwerken, reconstructies van wegen en rioleringen, aanleg en reparatie van kabels en leidingen ze zorgen er geregeld voor dat onbedoeld en ongewenst waardevolle bomen verdwijnen. Er wordt te laat gekeken naar de gevolgen voor de bomen, waardoor ze niet ingepast of (onherstelbaar) beschadigd raken.

nieuw instrument
De Bomenstichting heeft een beoordelingsmethode ontwikkeld om bij voorgenomen ingrepen in de ruimtelijke ordening de effecten voor bomen in te schatten. Deze beoordelingsmethode, kortweg de BEA genoemd, is ontstaan op basis van jarenlange ervaring in bomenbeleid- en beheeradviezen. In een handzame brochure is de BEA beknopt en kernachtig beschreven. Diverse bijlagen en nuttige toelichtingen zijn terug te vinden op de bijgevoegde cd-rom.

inhoud BEA
De Bomen Effect Analyse dient altijd antwoord te geven op de vraag of de boom, in het perspectief van voorgenomen bouw of aanleg, in zijn huidige verschijningsvorm, op deze standplaats, duurzaam behouden kan blijven. De standaardisering in het beantwoorden van deze vraag garandeert een zorgvuldige beoordeling van alle effecten en mogelijke alternatieven. Door aan de hand van de BEA de plannen na te lopen worden geen zaken over het hoofd gezien die voor bomen ingrijpende gevolgen hebben.

bestellen
De publicatie Bomen Effect Analyse kost EUR 35,- per stuk. Daarbij komt EUR 3,20 verzendkosten. Voor donateurs van de Bomenstichting geldt een korting van EUR 5,- . Bestellen kan via internet , dan klikt u hier of p door overmaking van het totaal bedrag (EUR 38,20,-) op giro 2108755 van de Bomenstichting te Utrecht, onder vermelding van BEA.

einde persbericht
Verzenddatum: 27 november 2003