KNWV

28/11/2003
KITESURFEN - Noodlottig ongeval niet maatgevend voor veiligheid kitesurfsport

Het noodlottige ongeval waarbij een kitesurfer om het leven kwam, op 25 november 2003 op de Slufter bij Oostvoorne, is niet maatgevend voor de veiligheid van deze sport. Een eerste inventarisatie laat zien dat het hier gaat om de bekende ongelukkige samenloop van omstandigheden. De exacte toedracht is nog onbekend. Het Watersportverbond en de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) verrichten op dit moment onderzoek naar de precieze oorzaken en achtergronden.

Het Watersportverbond is actief bezig risico's te beperken en de beoefening van de watersport in Nederland in het algemeen veilig te laten plaatsvinden. Om het kitesurfen zo veilig mogelijk te beoefenen zijn er opleidingen en geeft het Watersportverbond adviezen. Zo wordt een, in samenwerking met het ministerie van VWS, opleidingsprogramma gebruikt om de kwaliteit van kitesurfinstructeurs en scholen te verbeteren. Ook wordt overleg gevoerd met overheden om kitesurfen op locaties veilig te laten plaatsvinden. Het Watersportverbond ziet kitesurfen niet als een risicosport. Maar net als in vele andere sporten kunnen ongevallen niet worden uitgesloten. Een goede opleiding is voor elke kitesurfer noodzakelijk.

In opleidingsprogramma's worden aanwezige risico's nadrukkelijk opgenomen en materialen worden er op aangepast. Op basis van de evaluaties worden, indien noodzakelijk, door het Watersportverbond aanpassingen aangebracht om ongelukken zoals nu in Oostvoorne in het vervolg te voorkomen.

Zo is en blijft de kitesurfsport een sport waarin velen veilig en met veel plezier actief zijn. Even zo velen genieten als toeschouwer van de sport.

Postbus 85393 · 3508 AJ Utrecht · Tel.: 030-6566550 ·
info@watersportverbond.nl