Waterschap Groot Salland

Zwolle, 28 november 2003

Waterschap Groot Salland plaatst nieuw gemaal Hondemot in Raalte

Het Waterschap Groot Salland vervangt het oude gemaal Hondemot in Raalte Noord door een nieuw gemaal. Om dit kunnen realiseren wordt deze week in het Overijssels kanaal een damwand geheid voor de bouwkuip. Volgende week worden graafwerkzaamheden verricht voor de aanleg van de betonnen gemaalput, een persleiding en het zogenaamde uitstroomwerk. Aan het einde van de volgende week kan dan de gemaalput met een gewicht van ca. 35 ton worden geplaatst. In deze put wordt een gemaalpomp aangebracht met een capaciteit van 28.000 liter water per minuut. Het Waterschap Groot Salland hoopt, ijs en wederdienende, dat het nieuwe gemaal nog aan het einde van dit jaar zal draaien. Begin volgend jaar wordt het oude gemaal verwijderd, en de vijver aangepast aan de nieuwe situatie. De totale projectkosten van het gemaal zijn geraamd op 465.000,-.

Stroomgebied
Het oude gemaal is ruim 30 jaar oud en staat in het noorden van Raalte, bij de Weidelaan. Het gemaal slaat water uit van het stedelijk gebied "Raalte-Noord" en een gedeelte van het landelijk gebied ten oosten van Raalte. Het oppervlakte van het stroomgebied bedraagt ca. 250 hectare. Het water wordt uitgeslagen op het Overijssels kanaal.

Het nieuwe gemaal wordt op ca. 50 meter ten westen van het oude gemaal gebouwd. Voordeel hiervan is een grotere afstand tot dichtstbijzijnde bebouwing, een betere inpassing in de omgeving en het achterwege kunnen laten van een noodbemaling tijdens de nieuwbouw. Tijdens de bouw van het gemaal zal het fietspad afgesloten zijn. De gemeente Raalte zorgt voor een omleidingsroute.

Einde persbericht

---