Vlaamse overheid

Voortaan zullen de landen en de regio's in de stroomgebieden van de Maas en de Schelde beter samenwerken om de kwaliteit van het rivierwater op een goed niveau te houden. De landen en gewesten zullen er ook alles aan doen om overstromingsgevaar binnen de perken te houden en om het drinkwater drinkbaar te houden. Dat staat te lezen in twee gloednieuwe verdragen die Vlaams milieuminister Ludo SANNEN vandaag meebracht naar de regeringstafel.

De Vlaamse regering keurde daarom principieel twee voorontwerpen van decreet goed die respectievelijk de goedkeuring van dat Maas- en Scheldeverdrag inhouden. Over beide voorontwerpen van decreet wordt nog advies ingewonnen bij de MiNa-raad, de SERV en nadien ook bij de Raad van State.

De nieuwe Maas- en Scheldeverdragen vervangen en verruimen het oude verdrag dat in 1994 in de Franse stad Charleville-Mezières werd getekend. Volgens die verdragen moest alleen de kwaliteit van het water van de hoofdrivieren (Maas en Schelde) in het oog worden gehouden. In de nieuwe akkoorden wordt de basis gelegd voor het waterbeheer voor het hele stroomgebied - hoofdrivier en bijrivieren. "Het gaat ook niet meer alleen over de kwaliteit van het rivierwater," zegt minister Sannen. "Er wordt voor het eerst ook gesproken over voorzorgsmaatregelen en beschermingsmaatregelen voor overstromingsgevaar en over drinkwaterkwaliteit." Het is ook de bedoeling om vlotter en sneller te communiceren tussen de verschillende landen, bijvoorbeeld in geval van overstromingen. Om de beheersplannen uit te voeren werden in de verdragen ook de internationale Scheldecommissie en de internationale Maascommissie opgericht.

De IJzervlakte en het Bekken van de Brugse polders, die eigenlijk twee aparte kleinere stroomgebieden zijn, werden opgenomen in het Scheldeverdrag.

persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Sannen - tel. 02 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties