GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 28 november 2003 17:37
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks ziet niets in districtenstelsel

(28 november 2003)

Het voorstel om kamerzetels voortaan meer regionaal te verdelen, is achterhaald, eenzijdig en betuttelend. Uiteindelijk is een regiostelsel minder democratisch, ingewikkeld en lost het de echte problemen in de politiek niet op.

Kennelijk moet je het als kiezer belangrijk vinden waar je volksvertegenwoordiger woont. Een evenredige verdeling van vertegenwoordigers uit de verschillende regio's is belangrijk. Maar naast regionale spreiding zijn er nog veel meer criteria waaraan een fractie moet voldoen: een goede balans tussen mannen en vrouwen, tussen autochtonen en allochtonen, tussen jong en oud, etc. Even belangrijk is de aanwezigheid van verschillende inhoudelijke specialismen en persoonlijke kwaliteiten. De eenzijdige keuze voor één van die criteria, namelijk de regio, is onterecht. Bovendien zou dit wel eens ten koste kunnen gaan van de andere criteria.

Nergens uit blijkt dat dit voorstel in een behoefte bij de bevolking voorziet. Kiezers bepalen zelf welke criteria ze belangrijk vinden. Elke kiezer maakt daarbij zijn eigen afweging. Sommigen stemmen het liefst op een vertegenwoordiger die dichtbij woont; velen vinden de ideeën, de persoonlijke kwaliteiten of tal van andere factoren minstens zo belangrijk. Het huidige stelsel biedt elke partij de mogelijkheid om zelf op democratische wijze te bepalen wat een evenwichtige en representatieve lijst is. Elke kiezer heeft vervolgens de mogelijkheid om dat per partij en per kandidaat te beoordelen. Iedereen kan daarbij zijn eigen keuze maken. Dat principe is zeer democratisch en doet recht aan de verscheidenheid en emancipatie van de bevolking. Kamerleden kunnen bovendien makkelijker dan vroeger met voorkeurstemmen gekozen worden.

Invoering van het districtenstelsel is mogelijk nadelig voor de kleinere partijen. Daarmee gaat een deel van de pluriformiteit van de politiek verloren. Het parlement wordt zo een minder goede afspiegeling van de voorkeuren van de kiezer. Bovendien kan dit stelsel er toe leiden dat niet langer elke stem even zwaar telt. Deze voorstellen maken het kiesstelsel hoe dan ook een stuk ingewikkelder. Het is maar zeer de vraag in hoeverre dat kiezers stimuleert om naar de stembus te gaan. De uitvoering van dit voorstel gaat een hoop tijd en energie kosten en veroorzaakt veel nieuwe bureaucratie. Die tijd en energie kunnen we beter in andere zaken steken. En de bureaucratie gingen we toch juist bestrijden en niet bevorderen?

Uiteindelijk lost dit voorstel de echte problemen in de politiek niet op. De werkelijke problemen liggen in de manier waarop volksvertegenwoordigers invulling geven aan hun werk, niet aan de manier waarop ze gekozen worden. Een regiostelsel zorgt niet voor betere volksvertegenwoordigers en betuttelt de kiezer.

Evelien Tonkens