Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
28 november 2003

Kabinet investeert 800 miljoen euro in nederlandse kenniseconomie

De ministerraad heeft besloten 800 miljoen euro te investeren in de versterking van de Nederlandse kenniseconomie. Het geld gaat naar 34 projecten en naar 3 nog te ontwikkelen projecten; bij alle projecten gaat het om samenwerkingsverbanden tussen het bedrijfsleven en de top van de Nederlandse wetenschap. Met de subsidie geeft Nederland invulling aan de ambitie van de Europese Unie om in 2010 de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie ter wereld te zijn. Met het geld wil het kabinet ook een impuls geven aan innovatief onderzoek dat zich richt op maatschappelijke thema's als duurzame energie, gezondheidszorg en ruimtegebruik.

Naast wetenschappelijke kwaliteit en maatschappelijk-economische effecten, is de mate van publiek- private samenwerking een belangrijk criterium geweest bij de beoordeling van de projecten. Het kabinet vindt dat een sterke kenniseconomie slechts tot stand komt als bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen investeren in de ontwikkeling, verspreiding en benutting van hoogwaardige kennis.

Het kabinetsbesluit over Bsik (Besluit subsidies investeringen in de kennisinfastructuur) - ook wel bekend onder de naam ICES/KIS 3 gelden - geeft aan hoe de gelden verdeeld worden over de ingediende kenniseconomie-projecten. In een brief aan de Tweede Kamer zal de minister van Economische Zaken mede namens zijn collega's van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Verkeer en Waterstaat, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en Financien de verdeling van de gelden toelichten.

RVD, 28.11.2003