Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
28 november 2003

Grensbedragen jaarrekeningenrecht worden verhoogd

De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Justitie ingestemd met een besluit tot verhoging van de grensbedragen in het jaarrekeningenrecht. Deze verhoging vloeit voort uit een voorstel van de Europese Commissie en wordt gebaseerd op de economische en monetaire ontwikkelingen in de Gemeenschap in de afgelopen vijf jaar. Aan de hand van de grensbedragen kan een onderneming bepalen of hij voor het jaarrekeningenrecht wordt beschouwd als klein of middelgroot. Kleine en middelgrote ondernemingen zijn vrijgesteld van een aantal jaarrekeningenverplichtingen.

De huidige grensbedragen voor een kleine onderneming zijn voor de activa 3,5 miljoen euro en voor de netto-omzet 7 miljoen euro. Deze bedragen worden verhoogd tot 3.650.000 euro respectievelijk 7.300.000 euro. Voor middelgrote ondernemingen zijn de grensbedragen thans wat de activa betreft 14 miljoen euro en de netto-omzet 28 miljoen euro. Deze bedragen worden verhoogd tot 14.600.000 euro respectievelijk 29.200.000 euro. De bepalingen van dit besluit zijn voor het eerst van toepassing op de jaarrekening, het jaarverslag en de daaraan toe te voegen overige gegevens over het boekjaar dat aanvangt op of na 1 januari 2004.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het besluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt pas openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

RVD, 28.11.2003