Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
28 november 2003

Elektronische aangifte mogelijk

Het wordt gemakkelijker om bij de politie aangifte te doen. Degene die een strafbaar feit wil aangeven hoeft hiervoor niet meer naar het politiebureau, maar kan dit voortaan met behulp van de computer zelf regelen. Er kan op ieder gewenst moment aangifte worden gedaan, zonder wachttijden. Daarnaast krijgt de politie de mogelijkheid langs elektronische weg een proces-verbaal op te maken en te verzenden. Dit staat in een wetsvoorstel waarmee de ministerraad op voorstel van minister Donner van Justitie heeft ingestemd. Het wetsvoorstel is aangekondigd in het 't vorig jaar gepresenteerde veiligheidsprogramma "Naar een veiliger samenleving". De nieuwe wetgeving sluit aan bij de invoering van de landelijke voorziening voor internetaangifte bij de politie.

De vereenvoudigde wijze van aangifte biedt niet alleen de aangever, maar ook de politie een voordeel. Zo kan politiecapaciteit efficiënter worden ingezet. Er is minder personeel aan de balie nodig om aangiften op te nemen. Daar staat tegenover dat een toename van het aantal aangiften te verwachten is, omdat de maatregel van het kabinet de drempel voor het doen van aangifte verlaagt.

Een elektronische aangifte of opgemaakt proces-verbaal krijgt juridisch dezelfde waarde als een klassiek opgemaakt en ondertekend stuk, mits aan een aantal eisen is voldaan die betrekking hebben op de identificeerbaarheid van de aangever en de opsteller van het proces-verbaal, en de betrouwbaarheid van de inhoud van de elektronische aangifte of het proces-verbaal. De eisen worden nader vastgesteld bij Algemene Maatregel van Bestuur. De politie heeft er belang bij dat de aangever gemakkelijk te traceren is, niet alleen om zonodig contact op te nemen over het verdere vervolg van de aangifte, maar ook om te voorkomen dat te gemakkelijk valse aangifte wordt gedaan.

Niet bij alle strafbare feiten is het wenselijk dat elektronisch aangifte kan worden gedaan. Dit is het geval bij klachtdelicten zoals belaging (stalking). Bij deze categorie kan pas worden vervolgd als de aangever daar uitdrukkelijk om heeft verzocht. Maar ook bij andere delicten ligt elektronische aangifte niet voor de hand. De ervaring leert dat bij zeer ernstige strafbare feiten als moord en doodslag persoonlijk contact met de aangever bijna altijd noodzakelijk is vanwege zeer specifieke informatie die meteen al bij de aangifte een rol kan spelen. Het kabinet zal met het oog op introductie van de elektronische aangifte nader vaststellen voor welke strafbare feiten wel en voor welke delicten geen elektronische aangifte mogelijk wordt. Daarbij komen veel voorkomende strafbare feiten - zoals fietsendiefstal, diefstal uit auto's, winkeldiefstal en vernieling - als eerste in aanmerking. De lijst van feiten zal stapsgewijs worden uitgebreid.

De ministerraad heeft de minister van Justitie gemachtigd om het wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State te sturen. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 28.11.2003