Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
28 november 2003

Doorplaatsing veroordeelden van huis van bewaring naar gevangenis

Verdachten die in voorlopige hechtenis zitten en door de rechtbank zijn veroordeeld tot een vrijheidsstraf kunnen voortaan worden doorgeplaatst van een huis van bewaring naar een gevangenis. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie waarmee de ministerraad heeft ingestemd. De maatregel maakt het mogelijk detentiecapaciteit flexibeler en efficiënter in te zetten. Bovendien verbeteren de mogelijkheden voor het werk aan resocialisatie.

Het wetsvoorstel vloeit voort uit de brief "Modernisering sanctietoepassing" die in oktober 2002 naar de Tweede Kamer is gestuurd en waarin maatregelen zijn aangekondigd om de effectiviteit van de strafrechtelijke handhaving te vergroten door adequate sanctietoepassing. Eén van de maatregelen die moet leiden tot een meer doelgerichte sanctietoepassing betreft het mogelijk maken van doorplaatsing van gedetineerden van een huis van bewaring naar een gevangenis na veroordeling in eerste aanleg.

Het komt regelmatig voor dat gedetineerden tijdens het gehele strafproces in een huis van bewaring verblijven. Dit is een gevolg van de regel dat pas na het onherroepelijk worden van een veroordeling met de tenuitvoerlegging van de opgelegde vrijheidsstraf kan worden begonnen. Is een veroordeling eenmaal onherroepelijk dan volgt overplaatsing naar een gevangenis. In de praktijk blijkt dat een aantal gedetineerden daar niet aan toekomt omdat een opgelegde vrijheidsstraf bij de tenuitvoerlegging wordt verminderd met de reeds ondergane voorlopige hechtenis. Daardoor verblijft de veroordeelde feitelijk de gehele straftijd of een groot deel daarvan in het huis van bewaring. Zo blijft er voor resocialisatie maar een zeer korte periode beschikbaar. Bovendien neemt de druk op de capaciteit in een huis van bewaring niet af terwijl er juist behoefte is aan meer ruimte vanwege een verwachte toename van het aantal verdachten in voorlopige hechtenis. Doorplaatsing van gedetineerden van een huis van bewaring naar een gevangenis biedt mogelijkheden om aan de bezwaren van de huidige situatie tegemoet te komen. Het gevolg is dat voor de gedetineerde detentiefasering mogelijk wordt en dat langer gewerkt kan worden aan resocialisatie.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 28.11.2003