Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
28 november 2003

Betere benutting zittingscapaciteit rechterlijke macht

De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Justitie ingestemd met een wijziging van het Besluit nevenvestigings- en nevenzittingsplaatsen. Deze wijziging biedt de mogelijkheid om bij capaciteitsproblemen van tijdelijke aard (piekbelasting) of bij een gebrek aan gespecialiseerde capaciteit, zaken tijdelijk te behandelen in een zittingsplaats buiten het rechtsgebied van een gerecht.

Het bestuur van een gerecht (rechtbank dan wel gerechtshof) dat met zo'n probleem wordt geconfronteerd, kan aan de raad voor de Rechtspraak vragen een of meer zittingsplaatsen buiten het eigen rechtsgebied aan te wijzen voor het behandelen van dit soort zaken. Deze praktijk bestaat al bij de behandeling van "vreemdelingenzaken". Het gerecht dat de capaciteit beschikbaar stelt, behandelt de zaak uit naam van het bevoegde gerecht. Doel van deze wijziging is een snellere behandeling van zaken door de totale zittingscapaciteit bij de gerechten beter te benutten,

De ministerraad heeft de minister van Justitie gemachtigd het ontwerpbesluit gedurende vier weken "voor te hangen" bij beide Kamers van de Staten-Generaal. Daarna zal advies worden ingewonnen bij de Raad van State.

RVD, 28.11.2003