Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vlaamse geneeskundestudenten en artsen weer dupe van PS (28/11/03)

De N-VA is verbolgen over de nakende versoepeling van de beperking van het aantal artsen. Nog voor de verkiezingen van 18 mei waarschuwde de N-VA ervoor dat de Franstaligen alles in het werk zouden stellen voor de afschaffing van de contingentering (een beperkt aantal artsen toelaten tot het beroep).
Eerst werd Frank Vandenbroucke verwijderd van het departement Sociale Zaken en vervangen door PSer Demotte. Vervolgens geeft deze nu toe aan de Franstalige decanen geneeskunde en wordt de contingentering versoepeld.

Al sinds 1998 zorgen de Vlamingen voor een drastische beperking van het aantal artsen door een ingangsexamen (numerus clausus) voor de kandidaat-studenten geneeskunde. De Franstaligen lapten de contingentering daarentegen vrolijk aan hun laars. Doordat iedereen onbeperkt werd en wordt toegelaten, is er momenteel een overschot aan Franstalige artsen. Dus eisen de Franstaligen nu de afschaffing van de contingentering zodat al hun kersvers afgestudeerde artsen aan de slag kunnen.

De Vlamingen die gezagstrouw de federale beperking van het aantal artsen hebben nageleefd worden nu twee keer gestraft: de Franstaligen gooien nog meer artsen op de - ook Vlaamse - markt, die daarenboven nog meer gaan voorschrijven en daarmee het failliet van de gezondheidszorg bezegelen. Verder schenden ze elk principe van gelijkheid tussen Vlaamse en Franstalige studenten: geen enkele Franstalige student werd de toegang tot de artsenstudie geweigerd, terwijl duizenden Vlaamse kandidaat-studenten uit de boot vielen.

Het Franstalig argument dat er een tekort aan huisartsen, geriaters, hematologen, (kinder)psychiaters dreigt, is louter een drogreden. De N-VA pleit daarentegen voor een opwaardering van de intellectuele act waardoor meer studenten geneeskunde zich aangesproken zouden voelen tot deze onderbemande specialiteiten.

De hele kwestie versterkt nogmaals het pleidooi voor een eigen Vlaamse gezondheidszorg. Alle medici en paramedici moeten beseffen dat indien men nu nog niet de Vlaamse kaart gaat trekken men weldra zal werken in een door privé-initiatief gestuurde gezondheidszorg. Daardoor verliest iedereen: medici, paramedici én patiënten.

Auteur:
Geert Bourgeois, Kamerlid, algemeen voorzitter, Louis Ide, partijraadslid, arts
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be