Vlaamse overheid

De Vlaamse regering besliste op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs en Vorming Marleen VANDERPOORTEN, de procedure voor het aanbieden van ICT-nascholing door het Regionaal Expertise Netwerk Vlaanderen (REN) principieel goed te keuren.

De vijf regionale expertisecentra, die in 1999 werden opgericht, fusioneren dit schooljaar tot één enkel expertisenetwerk dat REN Vlaanderen zal heten. Het doel van deze fusie is de ICT-nascholing die de centra aanbieden aan leerkrachten, directies en ICT- coördinatoren nauwer te laten aansluiten op de educatieve behoeften van de klaspraktijk. Het ondersteunen van leerkrachten in hun nieuwe rol is immers een belangrijk onderdeel van het ICT-beleid van de Vlaamse regering.

Het verstrekken van nascholing blijft ook na de fusie de hoofdopdracht van REN Vlaanderen. Het grote verschil met vroeger is dat de inhoudelijke invulling van die nascholing na de fusie gestuurd zal worden door de vragen en de behoeften uit het onderwijsveld en niet langer door het nascholingsaanbod dat bij de regionale expertisecentra zelf op de plank ligt.

Dankzij de samensmelting zal die nascholing ook beter geëvalueerd en sneller bijgestuurd kunnen worden. Door de diensten van de regionale expertisecentra te centraliseren, wordt het voor REN Vlaanderen immers makkelijker een zicht te krijgen op de reële behoefte aan ICT-nascholing van het onderwijspersoneel.

Uit diverse bronnen blijkt dat de doelstelling 'leerkrachten ondersteunen in hun nieuwe rol' nog lang niet bereikt is en dat er een grote behoefte is aan nascholing. Door de regionale expertisecentra te fusioneren en af te stemmen op de vragen van de doelgroep wil minister Vanderpoorten deze achterstand wegwerken.

Met de fusie zal er één groot nascholingsnetwerk ontstaan met vijf regionale antennes. Tot nu toe opereren de vijf regionale expertisecentra los van elkaar. Na de fusie zal er een centraal secretariaat komen dat bestuurd wordt door REN Vlaanderen. Dit secretariaat is verantwoordelijk voor het organiseren van de nascholing en zorgt ook voor een aantal regionale aanspreekpunten, die instaan voor de relaties met nascholingspartners en met de scholen.

Tijdens de eerste twee werkjaren, de schooljaren 2000- 2001 en 2001-2002, kregen in totaal 21.344 personeelsleden in het onderwijs nascholing.

Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

persinfo : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. 02 553 99 11 e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties