Hoek Loos

Don Huberts nieuwe Voorzitter nv Hoek Loos

Schiedam, 28 november 2003

Don Huberts (1957) volgt per 1 december 2003 scheidend bestuursvoorzitter Bernard Fortuyn van Hoek Loos op. Huberts was voorheen werkzaam bij Shell, waar hij onder meer CEO was van Shell Hydrogen in Amsterdam en Vice President Refining, Supply, Distribution, Chemicals and Innovation van Shell Global Solutions International.

Zoals reeds in mei jl. aangekondigd, besloot bestuursvoorzitter Bernard Fortuyn zijn positie ter beschikking te stellen, nadat het aandeel Hoek Loos ten gevolge van een overname in 2000 van de beurs verdween en grootaandeelhouder Linde AG eerder dit jaar de succesvolle Amerikaanse activiteiten van Hoek Loos met zijn eigen gassenactiviteiten in de Verenigde Staten integreerde.

Hoek Loos richt zich op de productie van technische en medische gassen en op de marketing en distributie van die gassen en de daaraan gerelateerde systemen en diensten. In 2002 realiseerde de onderneming met circa 1900 medewerkers een omzet van 473 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 51 miljoen euro.

Verkort cv Don Huberts
Don Huberts studeerde Scheikundige Technologie aan de TU Delft en later aan het MIT in Boston, waar hij zijn MBA behaalde. Huberts trad in 1980 als Procestechnoloog in dienst van Shell. In 1992 vertrok Huberts naar Shell in Londen. Na een korte tussenstop in Den Haag werd Huberts in 1996 verantwoordelijk voor de dochter van Shell in Santo Domingo, een bedrijf met een omzet van 300 miljoen US dollar. In 1999 werd Huberts benoemd tot CEO van Shell Hydrogen, de Shell-dochter die zich wereldwijd bezighoudt met de ontwikkeling van waterstof als milieuvriendelijk alternatief voor het gebruik van fossiele brandstoffen. In korte tijd bouwde Shell een reputatie op als één van de belangrijkste spelers in wat inmiddels de waterstofeconomie wordt genoemd. In april 2003 werd Huberts benoemd tot Vice President Refining, Supply, Distribution, Chemicals and Innovation van Shell Global Solutions International. Deze Shell-organisatie levert onder meer procestechnologie aan raffinaderijen en chemische fabrieken over de gehele wereld. In zijn functie als Vice President stuurde Huberts een staf van tien executives en 450 sales- en servicemanagers.

Verkort cv Bernard Fortuyn
Bernard Fortuyn studeerde werktuigbouwkunde aan de TU Delft. In 1981 trad hij als System Engineer en Project Coordinator in dienst van de Steenkolen HandelsVereniging SHV. In 1989 werd Fortuyn benoemd tot Commercieel Directeur van Air Liquide in Nederland. Twee jaar later vertrok hij voor Air Liquide naar Parijs om daar leiding te geven aan de business development van de tonnage-activiteiten. Van 1992 tot 1996 gaf Fortuyn leiding aan Eurogen, een samenwerkingsverband tussen Air Liquide, Arco, ICI en Eneco in de Botlek. Daarnaast werd Fortuyn in 1993 benoemd tot directeur van Air Liquide Nederland. Gedurende de directie van Fortuyn zag Air Liquide kans zijn positie op de Nederlandse markt aanzienlijk te versterken. In 1996 werd Bernard Fortuyn aangetrokken als Directeur en Lid van de Raad van Bestuur van nv Hoek Loos. Hoek Loos groeide onder de leiding van Fortuyn uit tot een bedrijf met een omzet van 475 miljoen euro, waarvan de helft in de Verenigde Staten werd gerealiseerd. Hoek Loos telde op dat moment zo'n 1800 medewerkers.