Ingezonden persbericht


Persbericht Psy, tijdschrift over geestelijke gezondheidszorg Nummer 12 verschijningsdatum 28 november 2003-11-27

Parlementariërs spreken zich uit over psychiatrie en verslaving Op het moment dat in de Tweede Kamer gesproken wordt over de begroting van Volksgezondheid komen in Psy de parlementariërs aan het woord over de bezuiniging op de psychotherapie, de haperende vermaatschappelijking, wachtlijsten, cliëntenraden en marktwerking in de zorg. Een onderwerp dat hen het meest bezighoudt, is de gebrekkige zorg voor psychisch gestoorde en vaak psychotische patiënten die op straat zwerven. 'Deze schrijnende situatie kan en mag in zo'n rijk en ontwikkeld land als Nederland niet geaccepteerd worden', zegt Marjo van Dijken, woordvoerder van de PvdA.

Interview: 'Zelfmoord kun je wel degelijk zien aankomen' Hoogleraar Ad Kerkhof, suïcidedeskundige bij uitstek, denkt dat het aantal zelfmoorden in Nederland gehalveerd kan worden. Maar dan moet de overheid wel een gerichte aanpak van suïcidepreventie ondersteunen. Kerkhof vindt het navrant dat veel psychiatrische instellingen niet de verantwoordelijkheid nemen om patiënten goede nazorg te leveren. 'Het is bekend dat veel mensen zelfmoord plegen kort nadat ze uit zo'n instelling zijn ontslagen.' Twintig jaar geleden werd één op de zes suïcides gepleegd door iemand die in behandeling was van de ggz. Nu is dat één op de twee. Kerkhof: 'Dat betekent dus dat veel meer potentiële suïcideplegers in de hulpverlening terechtkomen.' Begin volgend jaar lanceert de hoogleraar, samen met de Depressie Stichting en de Yvonne van de Ven Stichting een nationaal actieplan suïcidepreventie. Minister Hoogervorst van VWS zal gevraagd worden om, net als bij verkeersveiligheid en de ziekte aids, het voortouw te nemen om via preventie het aantal doden omlaag te brengen.

Reportage: Oud worden zonder depressie
Acht Haagse ouderen praten over de videofilm 'De kunst van het ouder worden'. Hierin worden de vijf belangrijkste factoren behandeld die ouderen beschermen tegen een depressie: positief terugkijken op het leven en een optimistische kijk op de toekomst, doelen blijven stellen, actief werken aan de gezondheid, een goed sociaal netwerk en controle over de financiële situatie. 'Dit is geen luxe of onzin', zegt een van de ouderen. 'Er komt gewoon veel op ons af.'

Een exemplaar van Psy kan worden aangevraagd bij de redactie: Telefoon: 030 2874020
e-mail: redactie@psy.nl