Universiteit van Tilburg

Persberichten november 2003

Oratie prof.dr. Ton Wilthagen

Sociaal recht moet drempels voor mensen op de arbeidsmarkt slechten

De overgang van de arbeidsmarkt naar andere levensdomeinen (zoals zorg, scholing, vrijwilligerswerk en pensionering) en weer terug verloopt allesbehalve soepel. Het is van groot belang dat het sociaal recht bijdraagt aan het opruimen van de juridische en institutionele drempels die deze overgangen belemmeren ook voor het sociaal recht zelf. Dat stelt prof.dr. Ton Wilthagen in zijn oratie De overgankelijke arbeidsmarkt en het (on)vergankelijke sociaal recht. Met het uitspreken van deze rede op 28 november aanvaardt Wilthagen het ambt van hoogleraar institutionele en juridische aspecten van de arbeidsmarkt aan de UvT.

Op het terrein van arbeid zijn de laatste jaren grote ontdekkingen gedaan. Nederlandse vrouwen hebben ontdekt dat er leven is op de arbeidsmarkt. In 2001 werkte meer dan de helft van hen, vergeleken met 39 procent in 1990. Ook is sinds 1990 de arbeidsparticipatie van vrouwen met partner en kind verdubbeld. Wel gaat het in tweederde van de gevallen om deeltijdbanen. Ook mannen hebben een ontdekking gedaan, namelijk dat er leven is buiten de arbeidsmarkt. Maar mannen aarzelen nog steeds bij de ver- en invulling van dat onbetaalde werk. Dergelijke ontdekkingen hebben grote betekenis voor de vormgeving en organisatie van de arbeidsmarkt. Nieuwe wetenschappelijke en beleidsmodellen zijn nodig om het leven op en buiten de arbeidsmarkt in goede banen te leiden. Een veelbelovend model is dat van de transitionele of overgankelijke arbeidsmarkt. In dat model wordt de sociale en economische noodzaak aangegeven van het creëren van soepele overgangen heen en weer terug tussen de arbeidsmarkt en andere levensdomeinen, zoals zorg, scholing, vrijwilligerswerk en pensionering. Voor de toekomst van het sociaal recht is het van groot belang dat dit recht bijdraagt aan het opruimen van de juridische en institutionele drempels die deze overgangen belemmeren. Op Europees niveau is een recht op transitional employment nodig.

Dit betoogt prof. Ton Wilthagen in zijn oratie De overgankelijke arbeidsmarkt en het (on)vergankelijke sociaal recht. In zijn rede zet hij uiteen wat de betekenis is van de nieuwe dynamiek op en rond de arbeidsmarkt voor het sociaal recht en andersom. Bij het schetsen van de wenselijk te achten richting van ontwikkeling en aanpassing van het sociaal recht laat Wilthagen zich inspireren door de discussies die in Nederland in de jaren dertig en veertig in het sociaal recht plaatsvonden. De meest prominente deelnemer aan deze discussie was Frans van der Ven, die van 1938 tot 1972 als hoogleraar sociaal recht en sociale politiek verbonden was aan de Tilburgse universiteit. Voortbordurend op de ideeën van Van der Ven pleit Wilthagen voor meer aandacht voor sociale politiek binnen het sociaalrechtelijke kader (in het bijzonder op ondernemingsniveau), voor een breder bereik van het sociaal recht (dat zich niet dient te beperken tot mensen in loondienst) en voor een goede balans tussen enerzijds sociaal-ethische doeleinden en anderzijds economische doelmatigheidsoverwegingen.

Ton Wilthagen (Tilburg, 1960) studeerde sociologie aan de toenmalige Katholieke Hogeschool Tilburg en aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij promoveerde in 1993 aan de UvA op het proefschrift Het overheidstoezicht op de arbeidsomstandigheden. Tot zijn benoeming als hoogleraar institutionele en juridische aspecten van de arbeidsmarkt werkte hij als universitair hoofdonderzoeker aan het Hugo Sinzheimer Instituut van de juridische faculteit van de UvA. Ton Wilthagen combineert zijn hoogleraarschap met de functie van hoofd van het algemeen beleidsgericht onderzoeksprogramma van de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek (OSA), gevestigd aan de UvT.

Noot voor de pers

Prof.dr. Ton Wilthagen spreekt zijn oratie De overgankelijke arbeidsmarkt en het (on)vergankelijke sociaal recht uit op vrijdag 28 november 2003 (16.15 uur), in de aula van de Universiteit van Tilburg. Journalisten kunnen een exemplaar van de rede opvragen bij de Afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel. 013 466 2000, e-mail: M.M.C.Hanssen@uvt.nl. Op de tekst van de oratie ligt tot het uitspreken ervan een embargo. Ton Wilthagen is bereikbaar via tel. 013 466 2686 of 2295 en e-mail: wilthagen@uvt.nl. Meer informatie over wetenschappers van de UvT is te vinden op www.uvt.nl/webwijs/.

Tilburg, 28 november 2003
Laatst gewijzigd: donderdag 27 november 2003 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Wetenschap en onderzoek

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen