Consumentenbond

Consumentenbond opent Meldpunt Pensioenzorgen

27 november 2003
Centraal register geeft pensioenbewustzijn impuls

De Consumentenbond opent een Meldpunt Pensioenzorgen waar consumenten hun bezorgdheden over pensioen kunnen uiten. Het Meldpunt Pensioenzorgen is telefonisch bereikbaar via (070) 445 46 47 of via het meldpunt op onze website . Uit een eerdere enquête van de bond bleek dat een van de zorgen de informatievoorziening is die te wensen overlaat. Daardoor weten consumenten nauwelijks iets over hun pensioen. De Consumentenbond vindt daarom dat basisinformatie over pensioen in een centraal pensioenregister moet staan.

Voor consumenten moet het makkelijker worden om te weten te komen hoeveel pensioen ze later krijgen. Veel consumenten zijn niet op de hoogte van hun eigen pensioensituatie. Onwetendheid over hun eigen pensioen kan leiden tot ongerustheid. Bovendien kan ongerustheid verder worden gevoed door negatieve berichten over vergrijzing (betaalbaarheid van het systeem), slechte rendementen bij pensioenfondsen (zoals vorig jaar), bezuinigingen (hoe lang moet ik nog doorwerken en wat gebeurt er met de AOW?) en financiële aanbieders die melden dat de meeste consumenten een pensioengat hebben. Voorwaarde om te kunnen achterhalen of iemand zich terecht zorgen maakt, is heldere informatie over zijn opgebouwde pensioenrechten. Daarom pleit de Consumentenbond al ruim een jaar voor de inrichting van een centraal pensioenregister dat die informatie biedt. De aandacht voor een centraal pensioenregister neemt toe bij overheid, pensioenfondsen en de wetenschap.

De Consumentenbond zet zijn campagne "Pensioen, duidelijkheid over later", die vorig jaar is gestart, voort. De komende dagen inventariseert de Consumentenbond pensioenzorgen onder consumenten via het Meldpunt Pensioenzorgen. Het meldpunt is telefonisch bereikbaar via (070) 445 46 47. Het meldpunt is open op vrijdag 28 november van 9 tot 21 uur, maandag 1 december van 9 tot 21 uur en dinsdag 2 december van 9 tot 21 uur. Ook kunnen mensen hun zorgen uiten via het formulier op onze website of mailen naar een speciaal e-mailadres: pensioenzorgen@consumentenbond.nl.