Provincie Limburg

Edelchemie moet ruim 1 miljoen aan dwangsommen betalen (268)

Overtredingen Wet milieubeheer duren voort

Het chemisch bedrijf Edelchemie in Heel heeft een aantal eerder geconstateerde overtredingen van de Wet milieubeheer niet tijdig ongedaan gemaakt en daarmee dwangsommen verbeurd. De overtredingen hebben betrekking op niet vergunde opslag, stoffen die niet conform de vergunning zijn opgeslagen en het onbreken van etikettering. Gedeputeerde Staten hebben Edelchemie laten weten dat het bedrijf hiervoor een bedrag van ruim 1 miljoen moet betalen. Voor een andere overtreding in verband met de opslag van zogeheten gaswasgips of ontsulfateringsgips hangt het bedrijf nog een dwangsom boven het hoofd. Hierover moeten GS nog een besluit nemen.

Op 19 november 2002 hebben Gedeputeerde Staten het bedrijf Edelchemie gelast om een aantal overtredingen van de Wet milieubeheer te beëindigen. Het bedrijf kreeg daarvoor negen maanden de tijd. Per geconstateerde overtreding hebben GS toen een dwangsom vastgesteld, die het bedrijf zou moeten betalen als het de overtreding niet tijdig zou beëindigen. Via een procedure bij de Raad van State is een deel van de betreffende dwangsommen geschorst.

Op 8 en 9 oktober 2003 is bij Edelchemie Panheel BV een dwangsomcontrole uitgevoerd, om te bezien of Edelchemie de geconstateerde overtredingen ongedaan had gemaakt. De controle heeft zich uitsluitend gericht op die overtredingen, die niet door de Raad van State zijn geschorst. Dat betekent, dat gecontroleerd is op de volgende overtredingen:

* niet-vergunde (gevaarlijke) afvalstoffen;
* meer opslag dan vergund (gaswas- of ontsulfateringsgips);
* onvoldoende etiketteringen;

* opslagen (gevaarlijke) afvalstoffen die niet conform vergunning zijn;

* geen plattegrond aanwezig met aanduiding opslagen (gevaarlijke) afvalstoffen.

Behalve de aanwezigheid van de plattegrond bleken de overtredingen nog steeds niet (geheel) ongedaan te zijn gemaakt. Als gevolg daarvan heeft Edelchemie dan ook dwangsommen verbeurd en wel voor een totaalbedrag van 1.041.228,65. Dit bedrag is exclusief de overtreding met betrekking tot het gaswas-of ontsulfateringsgips. Hiervoor zullen GS (conform uitspraak Raad van State) een nieuw dwangsombedrag vaststellen, waarna ook ten aanzien van deze overtreding Edelchemie op de hoogte zal worden gesteld van het hiervoor verbeurde bedrag aan dwangsommen.
28-11-2003 09:20