Gemeente Rotterdam

Nr. 207
28 november 2003

Embargo tot vrijdag 28 november 14.00 uur

Erasmusspeld voor Jan en Annie van Lent

Wethouder Lucas Bolsius van Wijken en Buitenruimte reikt vanmiddag om 14.00 uur tijdens de wijkconferentie van Bewonersorganisatie Bloemhof, een Erasmusspeld uit aan Jan en Annie van Lent. De heer en mevrouw Van Lent krijgen de Erasmusspeld omdat ze al 25 jaar als vrijwilliger actief zijn bij de Bewonersorganisatie Bloemhof.

In 1978 zijn Jan en Annie actief geworden in de bewonersorganisatie. Bij hun activiteiten in de wijk staan de thema's schoon, heel en veilig centraal. Zij waken er als actieve bewoners sterk voor dat de belangen van de bewoners worden behartigd en dat bewoners voldoende inspraak krijgen. Zo hebben ze in 1981 toen Bloemhof stadsvernieuwingsgebied was geworden, Keetje Tippel opgezet. Een verplaatsbare houten keet waarmee ze door de wijk trokken informatie voor bewoners. Verder hebben ze de wijkschouw opgezet om in een op een contact met de bewoners te bekijken wat er in de wijk moest gebeuren. Daarmee hebben bewoners hun stempel kunnen drukken op de renovatie van de Oleanderbuurt, de Kossel en de Bloemhofpleinbuurt.

Op het gebied van veiligheid hebben ze een aantal zaken voor elkaar gekregen. Zo hebben ze de Strevelsweggroep opgezet en is er een opvangcentrum gekomen voor dak- en thuislozen. Ze zetten zich op dit moment volop in om Bloemhof-Zuid aan te pakken. Het afgelopen jaar waren zij op veel plekken in de wijk te vinden met de door hen zelf bedachte actie om in samenwerking met de Roteb, mensen te leren kleine huisvuilzakken te gebruiken voor de ondergrondse containers.

Naast hun activiteiten als vrijwilliger voor de bewonersorganisatie hebben ze beiden bestuursfuncties bekleed. Jan van Lent is van 1980 tot 1983 bestuurslid geweest van het Instituut Opbouwwerk Rotterdam (IOR) en heeft meegewerkt aan de verzelfstandiging van het IOR. Annie van Lent is al 20 jaar voorzitter van de speeltuinvereniging De Driehoek in Bloemhof-Zuid. Verder begeleidt mevrouw Van Lent diverse vrouwengroepen.

De Erasmusspeld wordt uitgereikt aan personen die zich op sociaal en/of cultureel en/of sportief en/of economisch gebied, lange tijd verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.

noot voor de redactie/