Ingezonden persbericht


Beschieting redactie Quote: Slechte schutter of 'subtiele' waarschuwing?

Loopt de vrijheid van meningsuiting in gevaar? In de nacht van 23 op 24 november is de redactie van uitgeverij Quote Media onder vuur genomen. Er zijn negentien schoten afgevuurd op het gebouw in Amsterdam. Eerder al werden er vijf schoten gelost op het huis van Quote-eigenaar Maarten van den Biggelaar. Het blad geeft jaarlijks de Quote 500 uit, waarin de vijfhonderd rijkste Nederlanders vermeld worden. Hierbij staat een schatting van het vermogen vermeld. Hebben we hier te maken met een gefrustreerde actie van een individu (die niet, of juist wel, op de lijst wilde) of moet deze 'laffe' daad gezien worden als een aanslag op de vrijheid van meningsuiting.

23a022.gif

Onderstaand vindt u de reactie van enkele sprekers:

Jort Kelder

"Wij tasten in het duister over wie dit is geweest, maar ik acht het onwaarschijnlijk dat een van de leden van de 500 dit op zijn geweten heeft. Why? Omdat ze zich zelf bedreigd zouden voelen bij een ander de ramen eruit knallen? Tja. Helpt nix natuurlijk."

"Het is wat mij betreft een aanslag op de persvrijheid, desnoods door een querulant gepleegd. Maar was Volkert van der Graaf ook geen merkwaardig individu? Dat zijn vaak de gevaarlijksten."

Annemarie Postma

"Mao zei ooit: `macht komt uit de loop van een geweer`, maar in het huidige mediatijdperk is de pen machtiger dan de kogel. De kogelgaten in de ramen van Quote Media, en de ramen van de kinderkamer van Maarten van den Biggelaar staan eigenlijk symbool voor de strijd tussen deze twee krachten; de kogel is in dit geval vooral het symbool van de frustratie. In de journalistiek woedt bij vlagen al enige tijd de vraag of de media roerganger zijn, of medematroos op het schip der berichtgeving. Op de achterkant van een bijlage van De Journalist van 14 november stond zelfs: `Hebben de media het dan allemaal gedaan? Is dat geen overschatting van hun macht? Mensen ontlenen hun mening aan de media. Media kunnen onderwerpen op de agenda zetten. Maar het publiek drogeren? Nee."

"De schutter van afgelopen zondag denkt er kennelijk toch anders over. Het lijkt mij dat iemand hier wel degelijk iets probeert te stoppen, maar heeft daarmee de media-attentie alleen maar vergroot. De aanslag allesbehalve een subtiele waarschuwing. Het is de bruutheid van de onmacht, tegenover het fileermes van de journalistiek."

Theo van Gogh

"Quote heeft een redactie die - als een van de weinige - nog wel `ns wat uitzoekt. In de vastgoedwereld, waar een hoop zwart geld omgaat, zijn altijd kleine zelfstandigen te vinden die menen dat de Jort Kelders van deze wereld moeten zwijgen over hun handel & wandel. Ik herinner me een Quotereportage over vastgoedhandelaar Willem Endstra en diens opgewekte psychopaat Willem Holleeder, die tot een gang naar de rechter leidde en een foto op de voorkant van Het Parool onder het kopje 'Top-overleg'. Je zag de heren broederlijk samen in het zonnetje zitten. Endstra ontkende voor de rechter 'bankier' van de onderwereld te zijn en samen te werken met de Heineken-ontvoerder. Endstra is een bijzonder fatsoenlijke zakenman en Holleeder houdt van kleine kinderen en dieren. De recherche heeft Kelder en de zijnen geen bescherming aangeboden."

Lees hier verder....
Column - Theo van Gogh `De schone handen van Bromsnor` Bron - Metro, 28 november 2003, pag. 4

23a023.gif

Quote 500 met Jort Kelder

Jort Kelder ontwikkelde naar aanleiding van de vele verzoeken over dit onderwerp de Quote 500 lezing. Ieder jaar zorgt de Quote 500 rijkste Nederlanders voor veel vreugde, woede en verbazing in de kringen van de zwaar vermogenden en de wannabees. Hoe komt de `500` tot stand? Waarop zijn al die miljoenen gebaseerd? Wie doen veel moeite om er op of juist er af te komen? En, nóg belangrijker, hoe belandt u zélf op de lijsten der lijsten?

Als hoofdredacteur van Quote vertelt Jort Kelder het allemaal in de hem kenmerkende stijl. Snel, sappig, vol spottende knipogen en schokkende anekdotes over onze rijken. Naast zijn `10 regels voor de rijken` werkt Kelder actief met de zaal, als daar behoefte aan is. `Hoe haal je de 500?` is zonder twijfel de leukste presentatie over geld.

Speakers Academy®
Postbus 22307
3003 DH Rotterdam
010-4333322
info@speakersacademy.nl