Politie Friesland


Politieberichten van 29/11 13.00 uur t/m 30/11 13.00 uur

Fryslân 30-11-2003 - Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bureau Communicatie via telefoonnummer 0900- 8844.

Lippenhuizen: aanrijding met aanzienlijke schade

Vrijdagavond vond om 23.54 uur een aanrijding plaats aan de Trijehoek waarbij een woning aanzienlijke schade opliep. Er raakte niemand gewond. Een 31-jarige automobiliste uit Gorredijk kwam uit de richting van Beetsterzwaag en reed op de Sweachsterwei. Volgens de verklaring van de automobiliste kreeg ze ter hoogte van de kruising met de Trijehoek een black-out. Hierdoor reed ze in volle vaart over de vluchtheuvel en vervolgens twee verkeersborden omver. Via twee heggen, een stenen muurtje en de tuin reed de personenauto tegen de voorgevel van een perceel aan de Trijehoek. De auto kwam op de zijkant tot stilstand. Het voertuig was total loss en het pand liep schade op aan de muur, kozijn en ramen. De auto werd weggesleept door een takelbedrijf.

Scharnegoutum: aanrijding met letsel
Op zondagochtend vond om 06.15 uur een eenzijdige aanrijding plaats aan de Legedyk. Een personenauto was op de kop in een sloot terechtgekomen. Van de vier inzittenden raakte de bestuurder gewond. De inzittenden konden het voertuig op eigen kracht verlaten. De auto werd bestuurd door een 21-jarige inwoner uit Mantgum. Hij werd per ambulance naar het Antoniusziekenhuis te Sneek gebracht. Zijn drie passagiers, twee jongemannen van 19 en 20 jaar en een 16-jarige jongedame, waren ongedeerd. Allen zijn inwoners van Mantgum. De bestuurder raakte van de weg toen hij de autoradio bediende. De autowielen raakten de rechterstoeprand, reed de linkerberm in, kantelde en kwam in de sloot tot stilstand. Omwonenden hebben de inzittenden opgevangen en gaven ze droge kleding. Politie en ambulance werden ingezet. De personenauto werd door een sleepdienst weggehaald.

Jistrum: aanrijding met letsel
Zaterdagmiddag vond om 14.35 uur een aanrijding plaats aan de Rijksstraatweg waarbij de bestuurder van een personenauto gewond raakte. Het slachtoffer, een 38-jarige inwoner van Tytsjerk, werd ter controle naar het ziekenhuis MCL-Zuid gebracht. De bestuurder reed in de richting van Kootstertille en werd tijdens de rit onwel. Ter hoogte van de kruising Wyldpaed raakte de auto met de rechterwielen op de verhoging in het wegdek. Hierdoor verloor de bestuurder de controle over het voertuig. De auto schampte een lantaarnpaal en kwam op de zijkant tot stilstand. Een takeldienst voerde de auto af.

Drachten: getuigenoproep doorrijden na aanrijding

Tussen donderdag, omstreeks middernacht, en zaterdag 12.30 uur vond een aanrijding plaats aan de Sint Jansberg. Een rode Peugeot werd door een onbekend voertuig aangereden. De Peugeot stond ter hoogte van perceel 20 geparkeerd in een parkeerhaven. Beide linkerportieren raakten beschadigd en het voertuig werd in de richting van het trottoir opgeduwd. De veroorzaker van de aanrijding kwam vermoedelijk vanaf de Warande. Rijdend in de richting van de Sint Jansberg is de bestuurder/ster waarschijnlijk uit de bocht gevlogen. De politie roept de veroorzaker van de aanrijding op om zich te melden. Ook getuigen die bijzonderheden hebben gezien worden gevraagd om contact op te nemen met de politie via: 0900 8844.

Leeuwarden: straatroof
Zaterdag werd om 20.20 uur een vrouw van haar tas beroofd in de Oude Oosterstraat. Het slachtoffer, een 22-jarige inwoonster van Leeuwarden, werd door een onbekende man de Heerestraat ingetrokken. Het slachtoffer pleegde verzet maar de verdachte liep met de tas weg. De tas bevatte diverse pasjes, een agenda en een GSM. Politieagenten maakten een zoekslag in de binnenstad, echter zonder resultaat. Het signalement van de verdachte is: negroïde man, kort kalend haar, ongeveer 1.70/1.75 m. lang, de man droeg een beige jas en een wijde broek. Het slachtoffer deed aangifte.

Alcohol in het verkeer
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Luxwoude: Hegedyk, zondag 05.10 uur, 20-jarige inwoner van Gersloot, 465 ug/l, rijverbod 5 uur, automobilist.

Joure: Doctor G. A. Wumkesstraat, zondag 04.40 uur, 19-jarige inwoner van Joure, 590 ug/l, rijverbod 6 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Lemmer: Lemsterpad, zondag 03.40 uur, 17-jarige inwoonster van Luttelgeest, 300 ug/l, rijverbod 2 uur, bromfietsster.

Gorredijk: Hoofdstraat, zondag 03.00 uur, 22-jarige inwoner van Tijnje, 645 ug/l, rijverbod 7 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Molkwerum: De Wymerts, zondag 03.40 uur, 27-jarige inwoner van Hindeloopen, 310 ug/l, rijverbod 2 uur, automobilist.

Terschelling-West: Willem Barentszkade, zondag 02.15 uur, 17-jarige inwoner van de gemeente Terschelling, 470 ug/l, rijverbod 4 uur, bromfietser.

Grou: Reinerswei, zondag 01.25 uur, 23-jarige inwoner van Terherne, 795 ug/l, rijverbod 9 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist. Agenten zagen dat de automobilist op de Stationsweg richting Jirnsum tegen een verkeerslicht bij de spoorwegovergang reed. De bestuurder reed door, het verkeerslicht raakte beschadigd.

Leeuwarden: Langdeelstraat, zondag 01.15 uur, 50-jarige Leeuwarder, 300 ug/l, rijverbod 2 uur, automobilist.

Wolvega: Pastoriestraat, zaterdag 23.50 uur, 42-jarige inwoner van Wolvega, 455 ug/l, rijverbod 4 uur, automobilist.

Drachten: Moleneind Nz, zaterdag 21.40 uur, 36-jarige inwoner van Zwaagwesteinde, 350 ug/l, rijverbod 2 uur, automobilist.

Heerenveen: Haskeruitgang, zaterdag 19.50 uur, 46-jarige inwoner van Heerenveen, 460 ug/l, rijverbod 4 uur, fietser. Fietser verleende geen voorrang aan automobilist waardoor een aanrijding ontstond. Personenauto liep (nog onbekende) schade op. De fietser was doorgereden. Na behandeling bij de Dokterswacht bleek dat de fietser armletsel had opgelopen.

Stiens: It Noarderfjild, zaterdag 18.45 uur, 37-jarige inwoner van Stiens, 275 ug/l, rijverbod 1 uur, automobilist.

Leeuwarden: Achter de Hoven, zaterdag 17.15 uur, 39-jarige Leeuwarder, 660 ug/l, rijverbod 7 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist. Bestuurder viel op door slingerend rijgedrag.

Kollumerzwaag: twee verdachten aangehouden na vernielingen tuin Op zondag om 01.25 uur werden twee verdachten op heterdaad aangehouden aan de Achterwei. De verdachten, inwoners van Buitenpost van 28 en 33 jaar, pleegden vernielingen aan een tuin. Ze werden meegenomen naar het bureau en werden ingesloten. De verdachten moeten nog verhoord worden. Beiden waren onder invloed van alcohol. De verdachten hadden drie tuinen bewerkt door onder andere (buxus)hagen en bomen te snoeien en te bewerken. De verdachten maakten gebruik van een grasmaaier en een kruiwagen. Drie inwoners van Kollumerzwaag hebben aangifte van vernieling gedaan. De politie sluit niet uit dat er nog meer aangiften volgen.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Zaterdagochtend rond 09.00 uur kwam een scooterrijdster ten val op de Bleekhof. De 20-jarige inwoonster van Leeuwarden raakte gewond en liet zich in het ziekenhuis behandelen. Naast armletsel liep ze schaafwonden en diverse kneuzingen op. De scooter raakte op meerdere plaatsen beschadigd. De valpartij ontstond toen ze ter hoogte van de Bleekhof op het fietspad reed waar ook twee mannen liepen. Een van deze twee voetgangers stak plotseling het fietspad over. De bestuurster moest hard remmen om de voetganger te ontwijken. Hierdoor kwam ze ten val. De voetgangers informeerden niet naar het slachtoffer en liepen door zonder hun identiteit bekend te maken. Het signalement van de voetganger die plotseling overstak is: man met snor tussen 1.80/1.85 m. lang, lichtbruin haar, beetje kalend, slungelig postuur en droeg een blauwe jas. De politie roept de voetganger en getuigen op om zich te melden via telefoonnummer: 0900 8844.