Novem

Introductie

30-11-2003
Nationale Energie Toekomst Trofee (NETT)

De Nationale Energie Toekomst Trofee is een nieuw initiatief van Novem Kompas. Deze landelijke prijs - die in 2004 voor de eerste maal zal worden uitgereikt - beloont energiebesparingsresultaat in de gebouwde omgeving. Dit kan variëren van resultaten op het gebied van comfort, kostenbesparing/beheerskosten, bewoners- en gebruikersparticipatie, energiebesparing, energie-efficiency tot de toepassing van duurzame energie in de gebouwde omgeving. Belangrijk is dat alle doelgroepen van Kompas mee kunnen doen wanneer zij aan de voorwaarden voldoen.

Beloning van energiebesparingsresultaten

Het resultaat en het proces om tot dit resultaat te komen wordt beloond. De wijze waarop het resultaat tot stand is gekomen is belangrijk, bijvoorbeeld de manier van samenwerking met anderen en het hebben van een initiërende rol bij projecten. Ook de maatschappelijke impact van het resultaat, zoals de herhaalbaarheid, toepasbaarheid voor alle doelgroepen, het integrale karakter, de continuïteit en creativiteit zijn van belang. Daarnaast moet het initiatief vernieuwend zijn en opgenomen zijn in beleids- en
beslissingsprocessen.

Voorwaarden en inschrijving voor NETT

Om in aanmerking te komen voor een nominatie moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. In ieder geval moet het initiatief uitgevoerd worden in het jaar waarin de prijs uitgereikt wordt. De eerste keer zal dit in 2004 zijn. Ook moet er op korte termijn zicht zijn op resultaat, dat bovendien meetbaar en controleerbaar moet zijn. Het proces moet tevens gedocumenteerd zijn. Inschrijving is alleen mogelijk voor de doelgroepen van Kompas, waarbij samenwerkende partijen uitdrukkelijk worden toegejuicht. De voorwaarden, beoordelingscriteria, het juryproces en de inschrijvingsmogelijkheden komen binnenkort beschikbaar.