FNV


---
uit: FNV Nieuwsagenda, 30 november 2003

---

'CDA moet laten zien hoe het met zijn sociale gezicht staat'

De FNV maakt zich zorgen over het koopkrachtbeleid van dit kabinet. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. "De koopkrachtvooruitzichten zijn slecht, zo blijkt uit de jongste berekeningen van het Centraal Planbureau", zegt FNV-bestuurder Ton Heerts. "Bepaalde groepen gaan er zelfs meer dan 1 procent op achteruit. We kunnen spreken van een toenemende kloof tussen arm en rijk en dat is voor de FNV onverteerbaar. Tijdens het begrotingsdebat kan de Kamer hier nog wat aan doen. Het CDA moet laten zien hoe het met zijn sociale gezicht staat."

Het duurde lang, zegt Heerts, voordat duidelijk werd hoe het koopkrachtplaatje eruit gaat zien, omdat het kabinet de salami-tactiek toepaste: slechts stukje bij beetje werd verteld wat de bezuinigingen concreet betekenen. "Maar het stabiliteitspact biedt nog enige ruimte. Ik zou zeggen: pak die. In de cijfers van het CPB zijn nog niet de verhoging van de ziekenfondspremies opgenomen, dus de koopkracht kan nog veel lager gaan uitvallen."

De FNV heeft vorige week een brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gestuurd met het verzoek de lokale lasten niet te laten stijgen. "Wij op de nullijn, zij op de nullijn voor de minima. We hebben een helder beroep op hen gedaan, omdat nu pijnlijk duidelijk is hoe het zit. Voor volgend jaar willen we zo snel mogelijk zicht krijgen op wat de gemeenten lokaal gaan doen. Het is door de decentralisatie steeds moeilijker geworden om een landelijk koopkrachtbeleid uit te zetten. Daarom zijn de Sociale Brigades, die de FNV lokaal wil gaan inzetten, zo belangrijk. Zij moeten in de gaten houden welke gevolgen de maatregelen hebben voor de minima."

De FNV zet verder in op meer controle op de Arbowet. "Werkgevers zeggen dat er teveel regels zijn. Maar wij vinden dat het Arbobeleid werkt. Er moet alleen meer controle op komen. We willen in de SER de Arbowet eerder gaan evalueren. Voor staatssecretaris Rutte ligt er een hele uitdaging om de Arboconvenanten neer te laten dalen in de CAO's. Want het is beter ziektes te voorkomen aan de poort en dat gebeurt nu nog te weinig."

Opmerkingen? Mail ons!

FNV SITE:
http://vedm.net/click2?lid=25693&m=MwR&s=3Xos
ABONNEREN:
http://vedm.net/click2?lid=25694&m=MwR&s=3Xos

(c) 2003 FNV Magazine Nieuwsbrief
http://vedm.net/click2?lid=25698&m=MwR&s=3Xos