Provincie Friesland
PERSBERICHT

Gedeputeerde Staten:
NIEUWBOUW BLIJFT DE BESTE OPTIE

GEDEPUTEERDE STATEN BLIJVEN BIJ HET STANDPUNT DAT ER EEN NIEUW PROVINCIEHUIS MOET KOMEN AAN DE TWEEBAKSMARKT IN LEEUWARDEN. PROVINCIALE STATEN VROEG OP 3 NOVEMBER IN TWEE MOTIES OM EEN MOMENT VAN HERBEZINNING. IN EEN NIEUWE NOTITIE, WAARIN GEDEPUTEERDE STATEN ACHTERGROND, NOODZAAK EN FINANCIËN NOGMAALS TOELICHTEN, VRAGEN GS DE PROVINCIALE STATEN OP 17 DECEMBER HUN EERDER UITGESPROKEN VOORKEUR VOOR NIEUWBOUW TE HERBEVESTIGEN. HET VERSCHIL IN KOSTEN VAN RENOVATIE EN NIEUWBOUW IS WAT GS BETREFT TE GERING OM DE KANS DIE NIEUWBOUW BIEDT NIET TE BENUTTEN.

Dat er iets moet gebeuren aan de huisvesting van de provinciale organisatie is al zo'n tien jaar bekend. Het Provinsjehûs voldoet niet meer aan de arbo-eisen, onder andere door onvoldoende klimaatbeheersing. Daarbij komt dat voorzieningen als liften en verwarmingsketels, en over enkele jaren ook het data- en telecomnetwerk, aan vervanging toe zijn. De huidige constructie maakt renovatie tot een uiterst kostbare operatie, terwijl het resultaat geen oplossing biedt voor de behoefte van de provincie om de huisvesting beter aan te laten sluiten op de veranderde wensen en eisen van gebruikers en bezoekers. Renovatie is daarmee aldus GS, anders dan nieuwbouw, geen duurzame optie.

In de nieuwe notitie ramen GS de investeringen op E 58,7 miljoen voor renovatie en E 66,9 miljoen voor nieuwbouw. Per jaar gaat gerenoveerde huisvesting de Provincie E 9,4 miljoen kosten en nieuwbouw E 9,7 miljoen (kapitaal- en exploitatielasten). Omgerekend naar het huidige prijspeil zouden de huidige gebouwen een investering vragen van E 78,1 en jaarlijks E 9,5 miljoen kosten. Nieuw in de ramingen in de nieuwe notitie van GS is dat zij hierin de kosten van parkeren hebben meegenomen. In het model voor nieuwbouw betekent dit de kosten van sloop van het Hege Hûs en de bouw van een parkeergarage op deze plek. Verder stellen GS de ramingen voor de noodzakelijke tijdelijke huisvesting in de nieuwe notitie sterk naar beneden bij.

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe
Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735
Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl

---- --