Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 1 december 2003

Fietsersbond plaatst fietsenrekken bij station Driebergen-Zeist

150 stations wachten op stallingen.

De Fietsersbond vraagt het kabinet met klem 75 miljoen beschikbaar te stellen voor verbetering van de fietsparkeermogelijkheden bij 150 stations. De situatie voor fietsers bij stations is vaak zo erbarmelijk dat fietsers hun fiets niet meer durven parkeren en daarom de auto nemen. Station Driebergen Zeist is daar een voorbeeld van. Fietsen worden uit de slechte rekken gestolen of vernield, de verouderde fietskluizen worden gewoon opengebroken en fietsen verdwijnen zelfs uit de bewaakte stalling die slechts een beperkt deel van de dag open is. De aangekondigde verbetering van de fietsparkeervoorzieningen dreigt ook in Driebergen Zeist niet door te gaan door een budgettekort van 75 miljoen euro op landelijk niveau. Driebergen-Zeist is een van de 150 stations die daarom moet wachten op de zo noodzakelijke verbetering. Dagelijks staan hier zo n 800 fietsen onbewaakt in ondeugdelijke rekken. Meer dan 600 mensen plaatsen hun fiets in de bewaakte stalling of in kluizen, waarvoor een lange wachtlijst bestaat. Door het ontbreken van publieksvoorzieningen en sociale controle zijn de fietsen, bewaakt of onbewaakt gestald, met name s avonds praktisch vogelvrij.

Actie

De Fietsersbond voert op woensdag 3 december actie bij het station Driebergen-Zeist door het plaatsen van een goed fietsenrek voor 16 fietsen. Bernhard Ensink, directeur van de Fietsersbond, Burgemeester Bloemen en andere lokale vertegenwoordigers zullen daarna de noodzaak van het verbeteren van de fietsparkeervoorzieningen bij stations toelichten. Gedupeerde fietsers zijn opgeroepen daar hun verhaal te doen.

Ruimte voor de Fiets

In 2000 besloot het kabinet alle bewaakte en onbewaakte fietsparkeerplaatsen bij stations te verbeteren en uit te breiden. Binnen dit project, Ruimte voor de Fiets, zijn inmiddels in veel kleine plaatsen de stallingen vernieuwd en uitgebreid. Door een budgettekort van 75 miljoen dreigen veel van de grotere stations niet meer aangepakt te worden, terwijl de nood juist daar het hoogst is. Op 8 december praat de Tweede Kamer over de problemen rond dit tot nu toe zeer succesvolle project.

----------

Ingezonden persbericht