Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling

Postbus 94020
1090 GA Amsterdam
T: + 31 (0) 20 568 8755
F: + 31 (0) 20 568 8787
e-mail: info@ncdo.nl

Bezoekadres:
Mauritskade 63
(hoofdingang KIT)
1092 AD Amsterdam



Duizenden euros voor jongeren in Rwanda

03.12.2003 10:28

3 december 2003, 15.00 uur Perszaal ministerie van Buitenlandse Zaken, Bezuidenhoutseweg 67 Den Haag

Marre Wieffer en Stichting Karibu winnen de Barbara Ohmann Hoofdprijs 2003.
Enkele weken voordat Marre in september 2003 op vijftienjarige leeftijd overleed, bezocht ze jongeren in Rwanda, waarvoor ze zich actief inzette. Ze bracht de situatie van kansarme jongeren in Rwanda op originele wijze onder de aandacht van leeftijdgenoten in Nederland. Ze gebruikte daarvoor onder andere haar eigen website: www.marrewieffer.nl. Het resultaat was een bedrag van tienduizenden euros voor de jongeren in Rwanda. Op 3 december ontvangt haar familie uit handen van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, mevrouw A. van Ardenne-van der Hoeven, de oorkonde en een geldbedrag van 6.000.

Reeds een aantal jaren organiseert de NCDO, in samenwerking met Alice O, educatie in wereldperspectief, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken jaarlijks de Barbara Ohmann Prijs. De toenmalige minister Pronk heeft de prijs ingesteld naar aanleiding van de inzet van de medewerkster bij het ministerie, Barbara Ohmann, die aandacht voor kinderen in het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid op de agenda heeft gezet. Na haar overlijden is een prijs ingesteld ter stimulering van kinderen die zich inzetten voor leeftijdgenoten in het Zuiden.

De Barbara Ohmann Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan jongeren die zich hebben ingezet voor hun leeftijdgenoten in een ontwikkelingsland.

Een deskundige jury, bestaande uit de dochters van Barbara Ohmann, Kris en Sabine Park, Kim Poldner van Move Your World, Mariëtte van Stalborch van de NCDO en Gerard Lommerse van Alice O, heeft inmiddels een keuze gemaakt uit de aanmeldingen.

De hoofdprijs is voor Marre Wieffer en de Stichting Karibu uit Hoge Hexel. Het project is geheel het initiatief van een jong meisje van 15, Marre Wieffer, dat ook de motor is van het project. Zij is op 23 september van dit jaar overleden aan een hersentumor. In de tijd waarin zij ziek is geworden heeft zij veel jongeren ( 2500!) bij haar actie voor leeftijdsgenoten in het Zuiden weten te betrekken. Haar initiatief is het enige onder de inzenders, dat echt door een jongere is geïnitieerd en uitgevoerd. Daarnaast heeft ze creatieve middelen bedacht om anderen bij haar acties te betrekken. De jongeren voor wie ze haar actie heeft opgezet in Rwanda verkeren in extreem moeilijke omstandigheden. In Rwanda is inmiddels een school naar haar vernoemd. Marre Wieffer heeft in dit project nauw samengewerkt met de Stichting Karibu. Kortom voor de jury redenen om dit project de hoofdprijs te geven.

De aanmoedigingsprijs, de oorkonde en een geldbedrag van 2.000 gaat naar Basisschool Jan Ligthart uit Veldhoven. Op deze school hebben kinderen uit groep 4 en 5 het initiatief genomen om met creatieve middelen mede scholieren te betrekken bij projecten die door de Stichting Liliane Fonds in verschillende Derde Wereld landen worden uitgevoerd. De kinderen hebben onder andere zelf een restaurant ontworpen, georganiseerd en zelf uitgevoerd. De inkomsten zijn gebruikt om gehandicapte kinderen in Ghana, Kongo, Bangladesh en de Filippijnen te steunen. Dit is in het internationale jaar van de Gehandicapten een goede bestemming. Dit project ontvangt de aanmoedigingsprijs 2003.

Prijsuitreiking
De prijs wordt op 3 december om 15.00 uitgereikt door de minister voor Ontwikkelingssamenwerking mevrouw A. van Ardenne-van der Hoeven. De locatie is het ministerie van Buitenlandse zaken in Den Haag: perskamer, begane grond, 0C33.

Het programma ziet er als volgt uit:

14.45 Aankomst en ontvangst prijswinnaars
15.00 Welkom door de heer Bertens (vice-voorzitter NCDO) 15.10 De minister voor Ontwikkelingssamenwerking mevrouw A. van Ardenne-van der Hoeven reikt de prijzen en oorkondes uit aan de winnaars.
15.25 Gelegenheid tot vragen
15.30 Presentatie door de winnaars van de hoofdprijs: Romy en Imke, zussen van Marre en Irene Tieberink van de stichting Karibu 15.45 Presentatie van de winnaars van de aanmoedigingsprijs: Bas Camps (leerkrachtgroep 8) en twee leerlingen van basisschool Jan Ligthart uit Veldhoven.
16.00 Informele afsluiting met een drankje en hapje.