Provincie Limburg

Nieuwe uitdagingen jeugdzorg (275)
Conclusies rapport 'Horen, zien, niet zwijgen'

Gedeputeerde Staten (GS) nemen de conclusies en aanbevelingen over die geformuleerd staan in het onderzoeksrapport 'Horen, zien, niet zwijgen'. Het rapport werd vandaag in Den Haag gepresenteerd en aangeboden aan staatssecretaris mevrouw C. Ross-van Dorp, gedeputeerde Odile Wolfs en wethouder P. de Boer van Roermond. "Het is een gedegen onderzoek waar veel nieuwe uitdagingen in zitten. Experimenten Gezinscoaching, integrale aanpak zorg aan kinderen en jongeren én integraal inspectietoezicht. Samen met de betrokken ministeries wil ik maximaal inzetten op de uitvoering ervan", aldus gedeputeerde Odile Wolfs.

Naar aanleiding van de fatale brand in Roermond heeft GS vorig jaar het initiatief genomen voor een landelijk onderzoek naar de mate van ketenkwaliteit bij voorzieningen en professionals waar kinderen, jongeren en hun ouders gebruik van maken. Odile Wolfs: "GS beseffen dat veel aanbevelingen zijn gericht op het handelen van met name lokale (jeugd)voorzieningen en het onderwijs en de rol van gemeenten daarin. De aanbevelingen zullen wij maximaal betrekken bij het bestaande en toekomstige beleid dat wij in de Limburgse jeugdzorg voeren. Gezinscoaching als werkvorm is een van de aanbevelingen in het inspectierapport. Dat is een geweldige steun voor de dertien gemeenten die enthousiast hebben gereageerd op ons verzoek gezinscoaching uit te proberen. We zijn volop aan de slag. In januari zullen de eerste gezinscoaches starten".

Persoonsvolgend budget
Gedeputeerde Odile Wolfs wil in 2004 een experiment beginnen met een zogenaamd 'persoonsvolgend budget'. Met zo'n budget hebben gezinnen, ondersteund door een hulpverlener, de mogelijkheid hun eigen zorgketen te organiseren. Dit betekent meer ruimte en verantwoordelijkheid geven aan hulpverleners en meer invloed van gezinnen zelf.

Inspecties
"Kinderen in de jeugdzorg volgen onderwijs, bezoeken hun huisarts en kunnen in aanraking komen met de politie. Het toezicht van de verschillende inspecties moet integraler worden aangepakt. Ik zou graag een experiment met integraal toezicht beginnen in een van de Limburgse regio's. Dat is in het belang van kinderen, jongeren en hun ouders", aldus gedeputeerde Odile Wolfs in haar reactie. 3-12-2003 12:42