Gemeente Haarlem


3 december 2003

245/2003
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht



Evaluatie toont goede resultaten parkmanagement Waarderpolder

Dalende criminaliteit door een professionele collectieve beveiliging en verbetering van beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Dat zijn concrete resultaten van een jaar parkmanagement in de Waarderpolder. Ze staan in de evaluatie die daar onlangs van is gemaakt. Het aanstellen van een parkmanager was ruim een jaar geleden het gevolg van de wens van gemeente en bedrijfsleven om beheer en collectieve voorzieningen op het bedrijventerrein te verbeteren. De samenwerking tussen gemeente en bedrijfslev en wordt volgend jaar geformaliseerd, waarschijnlijk in een stichting. Ook het parkmanagement gaat een nieuwe fase in en zal zich meer richten op de ontwikkeling van commerciële collectieve diensten en voorzieningen.

Ondanks dat de herstructurering nog volop gaande is zijn alle partijen het erover eens dat de Waarderpolder er duidelijk beter uitziet dan voorheen. Beheer en onderhoud worden door de komst van parkmanagement efficiënter aangepakt. Knelpunten worden sneller gemeld en opgelost, vaak in overleg met betrokken bedrijven die vaak zelf de oplossingen aandragen. De collectieve beveiliging in de Waarderpolder bestaat al jaren, maar is het afgelopen jaar sterk geprofessionaliseerd. De deelname van individuele bedrijven is groot. De politie heeft het afgelopen jaar een afname van criminele activiteiten gesignaleerd.

Betere samenwerking
De verbeterde samenwerking in de Waarderpolder tussen bedrijven en gemeente is ook op bestuursniveau aanwezig. Beide partijen vinden elkaar in een publiek-private samenwerking en willen deze samenwerking het komende jaar formaliseren, mogelijk in een stichting. De gemeente heeft besloten om elk jaar de bijdrage aan het parkmanagement met een kwart te verlagen in de verwachting dat de resterende kosten door het bedrijfsleven worden overgenomen. Het Haarlemse bedrijfsleven, verenigd in de Industriekring Haarlem heeft zich hiertoe bereid getoond. Op dit moment zijn de kosten in totaal E 90.000. De gemeente zal in het tweede projectjaar, dat loopt van medio 2003 tot medio 2004, nog driekwart van die kosten voor zijn rekening nemen. In principe gaat de gemeentelijke bijdrage in het project uiteindelijk naar 25%.

Nieuwe fase, nieuwe doelen
In de volgende projectfase wordt van de parkmanagementorganisatie verwacht dat deze met name een aantal commerciële diensten en voorzieningen gaat realiseren. Hierbij moet gedacht worden aan lucratieve energie- of afvalcontracten, collectief vervoer op afroep en andere inkoopfaciliteiten. Maar ook kan de parkmanager voorzieningen realiseren die voor ondernemers en hun werknemers interessant zijn, zoals meer kinderopvang, fitnessfaciliteiten, geldautomaat en dergelijke. Om deze commerciële producten te ontwikkelen wordt nu aansluiting bij een nieuwe parkmanagementorganisatie gezocht. Na overleg met gemeente en Industriekring heeft de huidige parkmanager, KG Parkmanagement, aangegeven dat de volgende fase beter kan worden ingevuld door een meer facilitair gericht bureau. Oriënterende selectiegesprekken zijn reeds gestart.

Hans Veld
hveld@haarlem.nl

023-5114362 ---- --