Ministerie van Buitenlandse Zaken


- Aan de Voorzitter van de

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag


- Directie Consulaire Zaken

Afdeling Consulair-Maatschappelijke Zaken

Bezuidenhoutseweg 67

2594 AC Den Haag


Datum


- 3 december 2003

Auteur

DCZ/CM


Kenmerk


- cm-avb

Telefoon


- 070- 348 47 70


Blad


- 1/4

Fax


- 070- 348 52 56


Bijlage(n)


- 2


- dcz-cm@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van het lid Koenders (PvdA) over de ontwikkelingen van de zaak Machiel Kuijt

www.minbuza.nl


---

---

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Koenders (PvdA) over Kamervragen in de zaak Machiel Kuijt. Deze vragen werden ingezonden op 10 november 2003 met kenmerk 2030402700.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Mr J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Koenders (PvdA) over de ontwikkelingen van de zaak Machiel Kuijt.

Vraag 1
Welke stappen bent u, naast het zo snel mogelijk tot stand laten komen van een bilateraal uitwisselingsverdrag, bereid te nemen met betrekking tot de zaak Machiel Kuijt bijvoorbeeld ten aanzien van de wenselijkheid en de invulling van het staatsbezoek aan de koningin aan Thailand in 2004.

Antwoord
De heer Kuijt heeft inmiddels besloten cassatie in te stellen. Als gevolg hiervan is zijn zaak thans onder de rechter. Zoals u bekend kan ik niet treden in de rechtsgang in Thailand.

Vraag 2
Hoeveel Nederlanders zitten vast in Thaise gevangenissen? Zijn u soortgelijke situaties bekend van Nederlandse gevangenen in Thaise gevangenissen waarbij de procesgang niet aan internationale standaarden voldoet? Welke ondersteuning biedt u deze gevangenen?

Antwoord
Op dit moment zitten er 15 Nederlanders vast in Thaise gevangenissen. Er zijn soortgelijke gevallen bekend waarbij de procesgang niet aan internationale standaarden voldoet. Voor Buitenlandse Zaken is daarbij met name van belang dat de procesgang eerlijk en transparant is zodat betrokkenen alle mogelijkheden krijgen die het Thaise rechtssysteem biedt. De Nederlandse ambassade ziet hierop, binnen de mogelijkheden, toe. Waar nodig en mogelijk en indien Thailand dit niet doet, kunnen door bemiddeling van de ambassade tolken bij de rechtszaken worden ingezet en kunnen belangrijke documenten worden vertaald.

Ook kan in specifieke gevallen een vertrouwensadvocaat worden ingezet.

Vraag 3
Op welke wijze heeft u Thailand gewezen op de verplichtingen ten aanzien van de relevante internationale mensenrechtenverdragen (los van de niet ondertekening door Thailand van het facultatieve protocol?)

Antwoord
Nederland heeft de Thaise autoriteiten meermaals aangesproken op schending van de redelijke termijn-criteria zoals neergelegd in artikel 9 (verbod van arbitraire detentie), derde lid en artikel 14 (eerlijk proces), derde lid, onder c, van het IVBPR met betrekking tot het langdurige voorarrest van de heer Kuijt. Het feit dat Thailand volgens Nederland in strijd handelt met het IVBPR, heb ik opgebracht in een gesprek met mijn Thaise collega op 27 januari jl. Thailand heeft in reacties op verwijzingen van Nederland naar artikel 9 en 14 van het IVBPR met betrekking tot de Machiel Kuijt laten weten dat de zaak van betrokkene meer tijd in beslag neemt dan gebruikelijk in verband met de betrokkenheid van meerdere verdachten met verschillende nationaliteiten. Dit maakte volgens de Thaise autoriteiten de zaak zeer gecompliceerd.

Vraag 4
Bent u bereid Nederlandse gevangenen die zich wenden tot de VN mensenrechtencommissie, te ondersteunen? Zo ja, op welke wijze kunt u hen steunen?

Antwoord
De bereidheid is zeker aanwezig doch de mogelijkheid is beperkt. Het indienen van een klacht door een individu bij de VN-Mensenrechtencommissie heeft niet veel kans van slagen, aangezien de klachtenprocedure van de Mensenrechtencommissie niet is bedoeld voor individuele klachten.-


---