Ingezonden persbericht

P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 3 december 2003

50 000 lage energiewoningen per jaar in Vlaanderen Groen! wil impuls geven voor eigen Vlaamse Kyoto-inspanningen
---

Groen! wil dat Vlaanderen eindelijk werkt maakt van een vermindering van het energieverbruik in particuliere woningen. In Europees verband bengelen we aan de staart, als het over het isoleren van woningen gaat. In het Vlaams Klimaatplan is dit een prioriteit en een energieprestatiedecreet werd reeds ingediend. Dit decreet zou zo snel mogelijk van kracht moeten worden: in de loop van 2004, zoals voorzien in het Klimaatplan.

Jaarlijks worden in Vlaanderen 17.000 nieuwe woningen gebouwd en evenveel woningen verbouwd. Het moet de ambitie zijn van de Vlaamse regering om bij deze bouwwerken maximaal aandacht te hebben voor een goede isolatie, zuinige verwarming, verlichting, enz.

En daarnaast zouden ook een groot aantal bestaande woningen jaarlijks energiezuiniger kunnen gemaakt worden. Groen! vraagt al enige tijd de herinvoering van renovatiepremies. Daarnaast kunnen mensen geholpen worden om hun huis energiezuiniger te maken, door premies voor REG - investeringen (rationeel energiegebruik).

Zo kunnen we drie keer winst boeken:


1. de energiefactuur voor de mensen wordt kleiner en men krijgt toch meer comfort
2. het milieu wordt er beter van (minder broeikasgassen)
3. er komen duizenden extra jobs voor mensen in de bouwsector

Groen! vraagt dat op korte termijn werk gemaakt wordt van dit soort praktische en rendabele maatregelen. We kunnen alleen maar vaststellen dat de Vlaamse ministers bevoegd voor energie al veel tijd verloren hebben.

Voor Groen! is het van groot belang dat de federale middelen van het Kyoto-fonds (opgericht door Olivier Deleuze) voor concrete inspanningen in eigen land (en vooral in de gewesten) ingezet worden. We zijn blij dat minister Freya Van den Bossche nu ook kiest voor Kyoto-inspanningen in eigen land. En we willen haar in de nationale klimaatcommissie steunen om haar liberale coalitiepartners hiervan te overtuigen.

Groen! heeft er altijd voor geijverd om het grootste deel van de CO2-reductie-inspanningen in eigen land te realiseren. Ook vóór het afhaken van Poetin was het kopen van hete lucht in Rusland voor Groen! slechts de laatste keuze.

Eloi Glorieux, Vlaams volksvertegenwoordiger 0475 98 20 93 Bart Staes, Europees parlementslid

---
Persdienst Groen!
Sylvie Fabré, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel 02 290 91 46 fax 02 290 91 47
gsm 0476 99 97 13
e-mail pers@groen.be

---
Groen! via InterNet
e-mail persdienst: pers@groen.be
Groen! homepage : http://www.groen.be/
persteksten : http://www.groen.be/pers/
Uit- of inschrijven op deze mailinglist:
ga naar http://www.groen.be/pers/

---