Gemeente Abcoude


AGENDA/BESLUITENLIJST
VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 25 november 2003
O P E N B A A R PORTEFEUILLE: burgemeester A.A. van der Most-de Ridder
1. Concept-besluitenlijst B&W-vergadering d.d. 18 november 2003. Toelichting:
Wekelijks wordt de besluitenlijst van de vorige vergadering vastgesteld. Ambtelijk advies:
Instemmen met de besluitenlijst.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Aanpassen geldende mandaatregeling.
Toelichting:
Gebleken is dat de vigerende mandaatregeling geactualiseerd dient te worden. Zo dient aanpassingen aan wetswijzigingen plaats te vinden en dienen vereenvoudigingen te worden aangebracht. Zo is de kolom "ondertekeningsmandaat" uit de regeling geschrapt. Ambtelijk advies:
Het mandaatbesluit dat door de burgemeester en door burgemeester en wethouders op 13 februari 2001 ­ ieder voor zoveel het zijn bevoegdheid betreft ­ is vastgesteld, te wijzigen conform de bij dit besluit behorende bijlage.
B&W-besluit:
Wordt aangehouden. B&W willen wat meer tijd om het voorstel gericht te kunnen behandelen.
3. Aanvraag gebruiksvergunning brandveiligheid Bharco Foods, Rijksstraatweg 9 te Baambrugge. Toelichting:
Een aanvraag gebruiksvergunning brandveiligheid is ingediend voor het geur- en smaakstoffen bedrijf Bharco Foods, welke gevestigd is in het pand Rijksstraatweg 9 te Baambrugge. De regionale brandweer heeft de concept-gebruiksvergunning brandveiligheid opgesteld. Ambtelijk advies:
Gebruiksvergunning brandveiligheid verlenen.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.
PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode

1. Vergelijking adviezen m.b.t. samenwerkingsovereenkomst gemeente Abcoude en Vereniging de Lage Wal.
Toelichting:
De wethouder Ruimtelijke Ordening heeft een ongevraagd advies ontvangen van Dols Project Ontwikkeling bv. Het college heeft verzocht dit advies te vergelijken met het reeds ingewonnen advies van Houthoff-Buruma en de bevindingen in het college te brengen. Een conclusie van deze vergelijking is dat de twee adviezen grotendeels dezelfde stellingname bevatten. Een verschilpunt zit in de beantwoording van de vraag of de samenwerkingsovereenkomst ook in stand dient te blijven als blijkt dat appartementenbouw niet mogelijk is en andere woningbouw wel. Ambtelijk advies:
Conclusies uit bijgaande vergelijking onderschrijven. B&W-besluit:
Niet overeenkomstig voorstel besloten. Wethouder Van den Heerik zal de vergelijking nog aanpassen.



2. Aanvraag om vergunning als bedoeld in artikel 33 van de Huisvestingswet tot splitsing van het appartementencomplex Leeuwenburgh in appartementsrechten. Toelichting:
Op 7 november 2003 is er een aanvraag ingediend voor het afgeven van een splitsingsvergunning voor het splitsen van het appartementengebouw Leeuwenburgh in appartementsrechten conform het bepaalde in de Huisvestingswet en de Huisvestingsverordening Bestuur Regio Utrecht (BRU) 1997. Aangezien er zich geen gronden voordoen tot weigering van een splitsingsvergunning en de aanvraag vergezeld gaat van de vereiste stukken zoals bepaald in de artikelen 5:105 en verder van het Burgerlijk Wetboek wordt aan het college voorgesteld een splitsingsvergunning te verlenen aan de eigenaar voor het splitsen van het appartementengebouw Leeuwenburgh in 10 appartementsrechten ten behoeve van het realiseren van 10 appartementen met de huisnummers 40 tot en met 49. Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt een splitsingsvergunning te verlenen overeenkomstig bijgevoegd concept. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

3. Toepassing hardheidsclausule ex artikel 4.1 van de regionale huisvestingsverordening om met voorrang een woningzoekende aan nieuwe woonruimte te helpen. Toelichting:
Er is op 24 september 2003 een verzoek binnengekomen bij de gemeente Abcoude van een woningzoekende om hem met zijn dochter snel aan nieuwe woonruimte te helpen. Dit verzoek kan worden aangemerkt als een verzoek om de hardheidsclausule als bedoeld in artikel 4.1 van de regionale huisvestingsverordening toe te passen zodat aan de woningzoekende met voorrang een woning kan worden toegewezen. De redenen van het verzoek liggen in het feit dat de huidige woonsituatie niet optimaal is. De woningzoekende is één van de woonwagenbewoners aan de Ereprijs. Het college maakt slechts van deze bevoegdheid gebruik, indien er sprake is van een uitzonderlijke situatie waarin een woningzoekende buiten zijn schuld is komen te verkeren. Hierbij kan worden gedacht aan een natuurramp of in het geval van een onteigening of sloop van een woning in het kader van een infrastructureel project zoals een verbreding van een weg of spoorverdubbeling. De woonwagenstandplaats wordt op den duur verwijderd vanwege de aanleg van een rondweg naar het nieuwe station. Voorgesteld wordt derhalve gebruik te maken van uw bevoegdheid ex artikel 4.1 van de regionale huisvestingsverordening en de woningbouwvereniging Westhoek Wonen te verzoeken met voorrang betrokkene een woning toe te wijzen. Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt gebruik te maken van de hardheidsclausule als bedoeld in artikel 4.1 van de regionale huisvestingsverordening en de woningzoekende overeenkomstig bijgevoegde brief te berichten.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

4. Inventarisatielijsten woningbouw 2004-2011. Toelichting:
Ieder jaar dient er bij het Bestuur Regio Utrecht (BRU) opgegeven te worden wat bij iedere gemeente aan woningbouw per project wordt gerealiseerd. Vooruitlopend op de ontvlechting van het BRU worden de inventarisatielijsten toegezonden door de provincie Utrecht. Deze inventarisatie betreft dan het aantal woningen in de koop- en huursfeer per project, de planning waarbinnen de start en oplevering van de woningen worden gerealiseerd, het planologisch stadium waarbinnen het project zich bevindt en de status van het project binnen de gemeentelijke besluitvorming. Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt de inventarisatielijsten woningbouw voor de periode 2004-2011 ter kennisgeving aan te nemen.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

5. Uitspraak Raad van State inzake verzoek om voorlopige voorziening tegen goedkeuringsbesluit GS van het bestemmingsplan Spoorverdubbeling. Toelichting:
Tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan Spoorverdubbeling gemeente Abcoude is beroep ingesteld en tevens is verzocht het goedkeuringsbesluit te schorsen. Op 7 november 2003 heeft de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen. Ambtelijk advies:
Raad in kennis stellen van de uitspraak.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---



6. Verplichting keuring vloeistofdichte vloeren en voorzieningen. Toelichting:
Staatssecretaris Van Geel heeft zijn standpunt over de verplichte keuring van vloeistofdichte vloeren en voorzieningen verduidelijkt in een brief aan bevoegde gezagen. De inhoud van de brief komt erop neer dat er nog steeds geen gecertificeerde deskundige inspecteurs zijn. Hierdoor kunnen bedrijven niet voldoen aan de "certificeringverplichting". De Milieudienst heeft een aantal aanbevelingen opgesteld om hiermee om te gaan.
Ambtelijk advies:
De aanbevelingen van de Milieudienst Noord-West Utrecht voor kennisgeving aannemen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

7. Beantwoording brief De Lage Wal inzake invulling Meerbadterrein. Toelichting:
De Lage Wal heeft de gemeente een drietal vragen gesteld met betrekking tot de invulling van het Meerbadterrein. Het college heeft deze vragen in een raadsvoorstel voorgelegd aan de gemeenteraad. De raad heeft in zijn vergadering van 13 november in een motie gereageerd op de voorgelegde vragen. Ambtelijk advies:
De Lage Wal beantwoorden conform bijgevoegde conceptbrief. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Met inachtneming van enkele redactionele aanpassingen.
8. Uitspraak van 6 november 2003 van de arrondissementsrechtbank te Utrecht inzake de ongegrondverklaring van het beroep van eisers tegen het besluit op bezwaar van 6 augustus 2002 waarbij de bezwaren tegen het besluit van 19 maart 2002 met betrekking tot het vergroten van een woning met een dakopbouw op het perceel Zr. Claassenhof 12 ongegrond waren verklaard.
Toelichting:

- het bestreden bouwplan is niet in strijd met het geldende bestemmingsplan, aangezien de aangevraagde kap niet is voorzien van een goot, boeiboord of druiplijn waardoor de geldende maximale bouwhoogte van 6 meter mag worden overschreden;
- aangezien de op de plankaart aangegeven bestemming en de bijbehorende voorschriften beslissend zijn voor de vraag of een bouwplan past binnen het bestemmingsplan, slaagt het beroep op de bedoeling van de planwetgever om niet meer dan twee verdiepingen toe te staan, niet;
- de gemeente heeft het positieve welstandsadvies meegenomen in de beslissing tot afgifte van de bouwvergunning, nu er geen tegenadvies was overgelegd van een deskundig te achten instantie. Aangezien dit positieve welstandsadvies voldoende was onderbouwd, was er geen aanleiding voor de gemeente om de Federatie van welstandscommissie te Arnhem te verzoeken een second opinion uit te brengen.
Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt de uitspraak ter kennisgeving aan te nemen. Zie voor wat betreft een inhoudelijke weergave hetgeen staat beschreven bij de samenvatting toelichting. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.
PORTEFEUILLE: wethouder Y.M.G. van den Heerik

1. Oprichting Stichting Grootschalige Basiskaart Nederland-Utrecht. Toelichting:
De Grootschalige Basiskaart van Nederland (GBKN) is een topografische basiskaart die o.a. door gemeenten, waterschappen, nutsbedrijven, Kadaster, telecommunicatiebedrijven, architecten, burgers en makelaars wordt gebruikt. Nu de vervaardiging van de GBKN voor heel Nederland gereed is, ontstaat de noodzaak om voor de bijhouding en distributie van deze kaart te komen tot een betere samenwerking tussen partijen. Het is wenselijk om het huidige samenwerkingsverband in de provincie om te zetten in een beheerstichting, conform de vorm die in meerdere regio´s is of wordt opgezet. Ambtelijk advies:
In principe in te stemmen met deelname aan de Stichting Grootschalige Basiskaart Nederland (GBKN) voor de provincie Utrecht. De Raad in de gelegenheid te stellen eventuele wensen en/of bedenkingen kenbaar te maken (conform art. 160 lid 2 gemeentewet). B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---



2. Jaarverslagen en begrotingen van diverse gemeenschappelijke regelingen. Toelichting:
Bijgevoegd zijn diverse jaarverslagen en begrotingen van diverse gemeenschappelijke regelingen, waar de gemeente Abcoude aan deelneemt. Vanwege de werkdruk rondom de begroting 2004 zijn deze stukken niet tijdig afgehandeld, met de consequenties dat de bewaartermijn ­ voorzover daarvan gebruik zou zijn gemaakt ­ is verstreken en de jaarstukken inmiddels definitief zijn vastgesteld. Per samenwerkingsverband is in bijgevoegde toelichting aangegeven wat de financiële consequentie voor de gemeente Abcoude is.
Ambtelijk advies:
De jaarverslagen en begrotingen voor kennisgeving aannemen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

3. Vaststellen voorwaarden met betrekking tot doorverkoop van bedrijfskavels op het bedrijventerrein Hollandse Kade.
Toelichting:
De raad heeft op 25 september 2003 besloten dat het college de condities waaronder aan derden grond kan of mag worden doorverkocht, nader kan vaststellen. In de algemene verkoopvoorwaarden is bepaald dat verkoop van grond slechts na schriftelijke goedkeuring van het college is toegestaan waarbij de gemeente het recht van eerste koop heeft. Voor het nemen van een beslissing met betrekking tot terug- en doorverkoop van bedrijfsgrond c.q. bedrijfsgrond inclusief bedrijfspand op het bedrijventerrein Hollandse Kade zijn voorwaarden opgesteld. Voorgesteld wordt deze voorwaarden vast te stellen en de betrokken ondernemers en OVA hiervan in kennis te stellen. Ambtelijk advies:

- voorgesteld wordt de voorwaarden waaronder de terugkoop en doorverkoop van grond c.q. grond inclusief bedrijfspand op het bedrijventerrein Hollandse Kade wordt toegestaan, vast te stellen;
- de ondernemersvereniging Abcoude van dit beleid in kennis stellen;
- de ondernemers van het bedrijventerrein Hollandse Kade hierover informeren. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.
PORTEFEUILLE: wethouder E. Doorn

1. Verzoek van Theaterstichting OOIT om een subsidie voor het organiseren van een cultureel maatschappelijk evenement in Abcoude begin 2004. Toelichting:
De Theaterstichting OOIT wil een film presenteren over een vluchtelingengezin, dat in Nederland een asielaanvraag heeft lopen. Het gaat erom hoe twee culturen naast en uiteindelijk met elkaar leven. N.a.v. de film zullen 2 acteurs en de regisseur met het publiek een gesprek aangaan. Gevraagd wordt om een subsidie van 1.150.
Voorgesteld wordt het verzoek af te wijzen gelet op het feit, dat deze problematiek hier niet zo speelt en gelet op de zorgwekkende financiële positie van de gemeente. Ambtelijk advies:
Het verzoek afwijzen.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---


2. Standpunt bepalen t.a.v. verzoeken van instellingen om vrijstelling te krijgen van legeskosten of subsidie ter compensatie van legeskosten.
Toelichting:
Geregeld dienen organisaties verzoeken in om vrijstelling te verkrijgen van legeskosten of verzoeken subsidie om de legeskosten te compenseren. Gelet op het gelijkheidsbeginsel en het voorkomen van willekeur wordt geadviseerd af te zien van het verlenen van vrijstelling van de legeskosten en af te zien van het subsidiëren van legeskosten.
Ambtelijk advies:
Als algemene richtlijn hanteren dat noch vrijstelling verleend wordt van legeskosten, noch subsidie verstrekt wordt ter compensatie van legeskosten. B&W-besluit:
Niet overeenkomstig voorstel besloten. In het advies blijft de vraag onbeantwoord of de regelgeving voor welzijnsinstellingen ofwel vrijwilligersorganisaties bij het organiseren van activiteiten kan worden verminderd (bijv. meldingsplicht i.p.v. vergunningenplicht). Dit aspect dient te worden betrokken bij de discussie rond de herziening van de APV.
3. Verzoek van Stichting Feestelijkheden om een eenmalige subsidie t.b.v. een aandenken voor de schooljeugd met het oog op de geboorte van de troonopvolg(st)er. Toelichting:
De Stichting Feestelijkheden verzoekt om een subsidie t.b.v. een aandenken voor de schooljeugd met het oog op de geboorte van de troonopvolg(st)er Gedacht wordt aan een gedenkbeker en een subsidie van 750. Gelet op de zorgwekkende financiële positie van de gemeente wordt geadviseerd het verzoek af te wijzen. Overigens heeft de gemeente bij het huwelijk van de kroonprins een gedenkbeker aan de schooljeugd verstrekt.
Ambtelijk advies:
Het verzoek afwijzen.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.
4. Instandhouding buslijn 613.
Toelichting:
N.a.v. de beslissing van de wethouder Van der Horst, gemeente Amsterdam, en als uitvloeisel van de onderhandelingen met Connexxion is vastgesteld dat de buslijn 613 blijft rijden. Op blz. 2 staat de uitwerking van dit besluit aangegeven.
Ambtelijk advies:
Ter kennisname.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

5. Zelfanalyse gemeentelijke regievoering jeugd- en onderwijsbeleid en provinciale jeugdzorg. Toelichting:
In het kader van het Convenant "Samenhang jeugdzorg en jeugdbeleid" is als opdracht geformuleerd, het houden van een zelfanalyse in de gemeenten van de provincie Utrecht. De zelfanalyse is uitgevoerd door Schakels en biedt inzicht in de huidige zorginfrastructuur omtrent de jeugdigen in de gemeente Abcoude. Deze rapportage vormt de input voor de nieuwe convenanten 2004-2007. Ambtelijk advies:
Ter kennisname.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. In 2004 verschijnt een plan van aanpak om te komen tot een herijking van het jeugdbeleid.
Aldus vastgesteld in de B&W-vergadering van 2 december 2003. De secretaris, de burgemeester,
---


MANDAATBESLUITENLIJST
BEHORENDE BIJ DE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 25 november 2003
O P E N B A A R
1. Aanvraag bouwvergunning voor plaatsen van een dakkapel Papehof 4 te Abcoude. Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 18-11-2003:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Aanvraag bouwvergunning voor het plaatsen van een luifel aan het manegegebouw/het omzetten van een voorlopige vergunning voor het plaatsen van een ponycontainer in een definitieve vergunning Oude Dijk 8 te Abcoude. Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 18-11-2003:
Overeenkomstig voorstel besloten.

3. Aanvraag bouwvergunning voor het plaatsen van dakkapel Oldenhoff 1 te Abcoude. Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d.18-11-2003:
Overeenkomstig voorstel besloten.

4. Aanvraag bouwvergunning voor het plaatsen van een kap op de achteraanbouw Voordijk 5 te Abcoude.
Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 18-11-2003:
Overeenkomstig voorstel besloten.

5. Aanvraag bouwvergunning voor het gedeeltelijk vernieuwen van een werktuigenberging Rijksstraatweg 115 te Baambrugge.
Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 18-11-2003:
Overeenkomstig voorstel besloten.


---