Gemeente Dordrecht


---

Sociaal gezicht ondanks bezuinigingen

Vincent Brinkhof
Het college van Burgemeester en Wethouders stelt, conform het raadsbesluit tijdens de begrotingsbehandeling, voor om met ingang van 2004 EUR 852.500,- te bezuinigen op het armoedebeleid. Een aantal regelingen, zoals de witgoedregeling, vervalt en de regelingen voor jongeren worden soberder. De maaltijdvoorziening voor ouderen, de regeling indirecte studiekosten en het `gratis peuteren' wil B&W echter ongemoeid laten.

De bezuinigingen zijn het gevolg van een korting van het Rijk van in totaal EUR 2,2 miljoen op minimabeleid, afgesproken in het Hoofdlijnenakkoord van Balkenende I en in de Wet Werk en Bijstand (WWB). Dordrecht vertaalt de bezuinigingen minder hard door. "Wij vinden het belangrijk dat minima in Dordrecht kunnen blijven deelnemen aan het maatschappelijk leven en onderwijs. Daarom hebben we uit de algemene middelen EUR 1,4 miljoen gereserveerd voor armoedebeleid", licht wethouder Hans Spigt van Sociale Zaken toe.

Rijksbeleid
Cliënten van de sociale dienst worden in januari, als de gemeenteraad de besluiten heeft bekrachtigd, via een klantenkrant geïnformeerd over de gevolgen.
Om de zogenaamde `armoedeval' te verminderen mogen gemeenten met ingang van 1 januari niet langer eigen inkomensbeleid voeren door extra uitkeringen (bijzondere bijstand) toe te kennen aan groepen bijstandsgerechtigden. Bijzondere bijstand kan alleen nog worden verstrekt op individuele basis.
De armoedeval treedt op als mensen die de overstap maken van een uitkering naar een baan, er in netto inkomen niet op vooruit gaan door het wegvallen van bijzondere bijstand. Wel komt er een jaarlijkse aanvullende toeslag voor mensen met een inkomen op minimumniveau die vijf jaar lang geen werk hebben gehad en in redelijkheid hebben getracht een reguliere baan te vinden; de langdurigheidtoeslag.

De bezuinigingen
Het armoedebeleid in Dordrecht bestaat uit een pakket van regelingen: doelgroepenregelingen (bijvoorbeeld de maaltijdvoorziening), categoriale regelingen (bijvoorbeeld de witgoedregeling), bijzondere bijstand, schuldhulpverlening, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en de Dordtpas. Ondanks dat de bezuinigingen milder zijn, zullen mensen met een bijstandsuitkering de gevolgen toch gaan merken:


* Doelgroepenregelingen grotendeels ongemoeid De maaltijdvoorzieningen voor ouderen, het gratis peuteren en de tandartskostenregeling blijven ongemoeid (totaal EUR 340.000,-).
* Categoriale regelingen afgeschaft, wel langdurigheidtoeslag De WWB verbiedt het gemeenten nog langer bijzondere bijstand te verlenen aan personen, waarbij niet individueel kan worden getoetst of deze kosten ook daadwerkelijk zijn gemaakt. In plaats daarvan kunnen bijstandsgerechtigden tussen de 23 en de 65 jaar die aan bepaalde voorwaarden voldoen aanspraak maken op een langdurigheidtoeslag. Voor 65-plussers geldt een andere regeling. Categoriale regelingen die Dordrecht kent zijn de witgoedregeling, de indirecte studiekosten schoolgaande kinderen en de onkostenvergoeding vrijwilligerswerk. De regeling indirecte studiekosten keert terug in een andere vorm, omdat het hier onkosten betreft die aantoonbaar zijn. De overige regelingen verdwijnen; een besparing van totaal EUR 3 ton.
* Bijzondere bijstand
Individueel noodzakelijke kosten van bestaan komen in aanmerking voor bijzondere bijstand. Hiervoor wordt een drempelbedrag ingevoerd van EUR 53,50, dat 50% lager ligt dan de rijksnorm. In de bijzondere bijstand aan jongeren gaat jaarlijks EUR 6 ton om. Met ingang van 2004 wordt bijzondere bijstand aan jongeren alleen nog verstrekt als jongeren noodzakelijk uitwonend zijn. Ook het niveau tot waar wordt aangevuld wordt lager, waardoor er een extra prikkel is om aan het werk te gaan. De `jeugdmaatregelen' leveren een besparing op van EUR 125.000,-

* Schuldhulpverlening en de Dordtpas
Schuldhulpverlening is nu kosteloos. In 2004 wordt onderzocht of het mogelijk is om een eigen bijdrage in rekening te gaan brengen voor budgetbeheer. Naar de toekomst van de Dordtpas, de pas die mensen met een minimuminkomen korting biedt op allerlei activiteiten in Dordrecht, loopt een onderzoek.