Gemeente Venlo


Groen licht voor Boulevard Hazenkamp

Venlo/Zeist - De Rijksdienst voor de Monumentenzorg constateert dat bij het plan Boulevard Hazenkamp in Blerick de disciplines die zich bezig houden met de bewaking van de cultuurhistorische belangen in voldoende mate betrokken zijn. Daardoor kon en kan er verantwoorde besluitvorming plaatsvinden. Dat is het resultaat van het bezoek dat een Venlose delegatie onder leiding van wethouder J. van der Velden op donderdag 27 november jl. aan de Rijksdienst heeft gebracht.

Het bezoek was het gevolg van een informatieverzoek dat de Rijksdienst in september aan het college van burgemeester en wethouders had gericht. De RDMZ was nieuwsgierig naar het project Boulevard Hazenkamp vanwege vroegere betrokkenheid bij de wijk. In 2000 heeft de wijk namelijk meegedraaid in een pilotproject van OCW en VROM om een analysemethodiek te testen voor cultuurhistorische en stedenbouwkundige karakteristieken van de Wederopbouwwijken.

De RDMZ kan zich volledig vinden in de gemaakte stedenbouwkundige analyse en de stedenbouwkundige uitgangspunten die eind 2002 zijn opgesteld. In de stedenbouwkundige uitgangspunten is rekening gehouden met het cultuurhistorische karakter.

Het was vanzelfsprekend dat de vragen van de Rijksdienst beantwoord moeten zijn, voordat de werkzaamheden daadwerkelijk van start gaan. Bovendien was het gemeentebestuur er veel aan gelegen de dienst aan te tonen dat er geen grote schade wordt toegebracht aan het karakteristieke van de wijk, maar dat de plannen uitermate geschikt zijn om de wijk "ín de lift te zetten". De Rijksdienst is van mening dat de wijk Hazenkamp weliswaar een kenmerkende wederopbouwwijk is, maar dat er geen bovenregionale waarde aan kan worden toegekend. Het is geen 'topper'. De Rijksdienst heeft aan wethouder Van der Velden te kennen gegeven geen bezwaren te hebben tegen uitvoering van de voorgenomen plannen. Verder werd afgesproken dat de RDMZ in de toekomst bij plannen in bijzondere naoorlogse wijken eerder betrokken wordt.

Zoals bekend heeft de gemeentelijke commissie Stadskwaliteit de plannen begin augustus al van een positief advies voorzien. Ook de wijk staat uitermate positief tegenover de plannen en natuurlijk ook de gemeente zelf. De uitvoering kan daarom nu vlot van start gaan.

Begin december zal het college, naar verwachting, de sloopvergunning afgeven, waarna begin januari daadwerkelijk met de bouw kan worden begonnen. De eerste fase - de school en het multifunctioneel gebouw - zal na ongeveer een jaar gereed zijn. Fase twee - de woningen - volgt daarna. Die bouw zal ruim 1,5 jaar in beslag nemen.