Gemeente Voorburg-Leidschendam


Jongeren laten stem horen in Leidschendam-Voorburg

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 3 december 2003
---

Ze zijn jong, mondig, weten wat ze willen en komen op voor de belangen van jongeren in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Het zijn de jongeren die onderdeel uitmaken van de Werkgroep Jongeren die sinds kort door de commissie Maatschappelijke Activiteiten (MA) van de gemeenteraad in het leven is geroepen. Afgelopen maandagmiddag stelden zij zich voor aan het publiek. Tijdens een presentatie van een uur vertelden zij, in aanwezigheid van de voorzitter van de werkgroep raadslid Jacques Zuiderwijk, hoe de werkgroep is ontstaan, waarover wordt gesproken en wat de plannen zijn voor de toekomst.

Het is allemaal begonnen met de Stichting Alexander uit Amsterdam die in opdracht van het Sociaal Cultureel Planbureau de Stichting Welzijn en Dienstverlening (WeD) in deze gemeente vroeg onderzoek te doen naar wat jongeren nu precies bezighoudt. Wat zij belangrijk vinden. Het WeD benaderde op haar beurt het Dalton College uit Voorburg die vervolgens het Jongeren Inspectie Team (JIT) oprichtte. De jongeren in dit team hebben aan de hand van een zelfgemaakte enquête onderzoek gedaan naar wat jongeren in de leeftijdscategorie van 12 tot en met 21 jaar vonden van onderwerpen als uitgaan, veiligheid en inspraak bij de gemeente. De uitkomsten van het onderzoek waren op een aantal punten verrassend. Daarom wilden we er wat mee gaan doen, aldus Nadine van As. Een afspraak met de gemeenteraad was daarna snel gemaakt.

Werkgroep Jongeren
In maart 2003 heeft het JIT zijn bevindingen gepresenteerd aan de raadscommissie Maatschappelijke Activiteiten. Omdat wij als commissie erg blij waren met dit initiatief van de jongeren, besloten wij om het contact met jongeren in deze gemeente te versterken en de Werkgroep Jongeren op te richten, aldus Jacques Zuiderwijk. Inmiddels telt de werkgroep acht jongeren en zeven gemeenteraadsleden. In deze werkgroep, die maandelijks bij elkaar komt, praten jongeren en raadsleden met elkaar over onderwerpen die volgens hen meer politieke aandacht verdienen. Zaken als school, verkeersveiligheid, culturele voorzieningen en de meeste sportvoorzieningen vinden wij in deze gemeente goed geregeld, zegt Anne-Sofie Markus. Maar volgens Wouter Tetteroo, Nicky Al Rubay, Nadine en Anne-Sofie moeten zaken zoals uitgaan en clubhuizen beter geregeld worden. Wij zaten zelf te denken aan een discotheek voor mensen van onze leeftijd of een bioscoop, aldus de jongeren. Raadslid Jacques Zuiderwijk geeft aan dat door de werkgroep wordt onderzocht in hoeverre vorm gegeven kan worden aan de wensen van de jongeren. Niet alles kunnen we direct oppakken, maar het onderwerp veiligheid en vervoer heeft nu onze aandacht. Ook zal er in de nabije toekomst een jongerensite komen. De site wordt een soort jongeren informatiepunt waarop vooral zaken worden behandeld die jongeren boeien. Wellicht dat er zo meteen via de site ook gechat kan worden met raadsleden, zegt Anne-Sofie. De jongerensite zal worden gefinancieerd door de gemeente.

Jongerengemeenteraad
De Werkgroep Jongeren stelt zichzelf ook als doel om de lokale politiek aantrekkelijker te maken voor de jeugd. Om dit te realiseren besloot de werkgroep onder andere eenmalig een jongerengemeenteraad te organiseren op 6 april 2004. Middelbare scholen in de gemeente Leidschendam-Voorburg zijn benaderd met de vraag of zij leerlingen enthousiast willen maken om aan deze jongerengemeenteraad deel te nemen. De deelnemende leerlingen worden willekeurig onderverdeeld in 7 verschillende politieke partijen van ieder 5 raadsleden. Iedere school mag ook één of meerdere projectvoorstellen doen die vervolgens in de jongerengemeenteraad worden besproken. De jongerengemeenteraad bepaalt democratisch door meerderheid van stemmen welk project uiteindelijk zal worden uitgevoerd. De echte gemeenteraad zal diezelfde avond het gekozen project bekrachtigen.

Eerste ervaringen
De vraag hoe jongeren de samenwerking ervaren met gemeenteraadsleden, wordt enigszins met gelach ontvangen. In het begin hadden we het idee dat we op verschillende golflengten zaten, zegt Nadine. Het contact liep een beetje stroef en de raadsleden gebruiken veel moeilijke woorden. Nu gaat het een stuk beter. Het beeld dat we van raadsleden hadden was nogal stijf. Maar in de praktijk is dat helemaal niet zo, aldus Anne Sophie. Jacques Zuiderwijk is erg tevreden over hoe de samenwerking nu verloopt. We hebben het idee goed contact met de jongeren te hebben. Er worden zinnige dingen besproken waar we in de toekomst zeker wat mee kunnen, zegt Zuiderwijk. Zowel de betrokken raadsleden als de jongeren zullen in de toekomst scholen in de gemeente gaan bezoeken om meer jongeren enthousiast te maken voor de lokale politiek. Op deze manier wil de werkgroep haar bestaan verzekeren.