Actueel

Verbod op betalende praktijk Buro voor Rechtshulp
Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 4-12-2003

De meervoudige kamer van de rechtbank te Leeuwarden heeft de stichting Stichting Rechtsbijstand Friesland (SRF) en de stichting Stichting Juridische Dienstverlening Friesland (SJD) -allebei handelende onder de naam: Buro voor Rechtshulp- bij vonnis van 3 december 2003 verboden om de betalende rechtspraktijk uit te oefenen. Een daartoe strekkende vordering was ingesteld door de Orde van Advocaten en door een aantal in het arrondissement Leeuwarden gevestigde advocaten.

De rechtbank heeft geoordeeld dat de beide stichtingen in strijd handelen met de Wet op de rechtsbijstand. De rechtsbijstand van de Stichting Rechtsbijstand is blijkens die wet uitsluitend bedoeld voor personen met een geringe financiële draagkracht. Daarmee verdraagt zich niet dat een dergelijke stichting zich ook begeeft op het terrein van de particuliere, betalende rechtsbijstandverlening, aldus de rechtbank.

Anders dan de eisende partijen is de rechtbank echter van oordeel dat deze wet niet (mede) beoogt de economische belangen van de advocatuur op het terrein van de rechtsbijstand aan draagkrachtigen te beschermen. Toch is het gevorderde verbod toewijsbaar omdat de twee gedaagde stichtingen de advocaten op oneerlijke wijze concurrentie aandoen en aldus handelen in strijd met de maatschappelijke betamelijkheid die zij volgens het ongeschreven recht jegens eisers in acht hebben te nemen.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AN9461

Zie het origineel