Gemeente Zevenaar

Parkeeronderzoek Centrum Zevenaar

Eind oktober is opnieuw een parkeeronderzoek gehouden in het centrum van Zevenaar.

De belangrijkste conclusie is dat de consument het centrum van Zevenaar goed blijft bezoeken. Het aantal geparkeerde voertuigen is zelfs licht toegenomen ten opzichte van het parkeeronderzoek dat vorig jaar in september is uitgevoerd. Dit geldt ook voor de blauwe zone waar de kortparkeerder (veelal de winkelbezoeker) parkeert.

De parkeersituatie in het zuidelijk deel van het centrum baart zorgen. De parkeerdruk is ook nu weer erg hoog en er is een duidelijke toename te zien ten opzichte van september 2002. Aan de zuidzijde kan op de drukke momenten nog maar moeilijk een vrije parkeerplaats worden gevonden. Hierdoor neemt de parkeerdruk in de omliggende woonwijken eveneens toe.

Voor de rest van het centrum is de parkeerdruk op dit moment acceptabel. In het algemeen zijn er voldoende parkeerplaatsen beschikbaar. Met name het vorig jaar opgeleverde nieuwe parkeerterrein aan de Kampsingel biedt meer dan voldoende plaats.

De onderzoeksresultaten wijken sterk af van het toekomstbeeld. Binnen afzienbare tijd worden op verschillende plaatsen in het Centrum nieuwbouwprojecten opgeleverd onder andere projecten aan de Grietsestraat, Kampsingel en het Raadhuisplein. Na oplevering van deze projecten zal opnieuw onderzoek naar de bezetting van de parkeerplaatsen gedaan worden. Dit zal ongetwijfeld een afwijkend beeld opleveren.

Zo wordt rond de Dokter Honigstraat en het Masiusplein het aantal winkels uitgebreid. De parkeer-capaciteit aan het Masiusplein neemt echter af, omdat de noodparkeerplaatsen op het Masiusplein komen te vervallen. Dit zal leiden tot een verdere toename van de parkeerdruk rondom het Masiusplein. Deze ontwikkeling is zorgelijk. Dit sterkt het college van burgemeester en wethouders in haar opvatting dat de bouw van een parkeergarage onder het Masiusplein absoluut noodzakelijk is om het centrum ook in de toekomst bereikbaar te houden.

Uit het onderzoek blijkt dat het parkeerterrein aan de Stadsgracht onvoldoende wordt gebruikt. Dit parkeerterrein zal vanaf het parkeerterrein aan de Didamsestraat bereikbaar worden gemaakt, zodat een betere spreiding van de parkeerdruk wordt verkregen.

De toename van de parkeerdruk rond het station geeft eveneens reden tot zorg en zal nauwlettend worden gevolgd.