Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

persberichten

Kou niet uit de lucht voor chronisch zieken en gehandicapten

3 december 2003

Een tweedeling tussen mensen met chronische ziekten en handicaps en anderen is onvermijdelijk, aldus Jan Troost, voorzitter van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) in reactie op de besluiten die vandaag in politiek Den Haag zijn genomen, nota bene op 3 december, de Europese Dag van Mensen met een handicap. De bezuinigingsplannen raken mensen met een handicap of chronische ziekte onevenredig hard.

Het Algemeen Overleg tussen de vaste Kamercommissies van Sociale Zaken, Financiën en Volksgezondheid, Welzijn en Sport boog zich over de specifieke problemen waar mensen met een chronische aandoening of handicap mee te maken krijgen als de bezuinigingvoorstellen worden doorgevoerd. Een volhardend pleidooi van met name Kamerleden van de oppositiepartijen leidde slechts tot enkele tegemoetkomingen. Zo wil minister Hoogervorst van VWS de eigen bijdragen voor de AWBZ-thuiszorg nog eens bezien. Zijn inzet is erop gericht dat mensen met een handicap of chronische ziekte met een hoger inkomen hogere eigen bijdragen betalen dan mensen met lagere inkomens. Een ander belangrijk winstpunt is dat het Kabinet de mogelijkheden voor fiscale aftrek van buitengewone uitgaven wil verruimen, bijvoorbeeld voor zelfzorgmedicijnen.

Minister De Geus van Sociale Zaken beloofde de gemeenten een bedrag van 50 miljoen euro voor de bijzondere bijstand. Hiermee wordt de nood echter niet echt gelenigd: de gemeenten moesten al een totaalbedrag van 150 miljoen bezuinigen en zien dat bedrag nu dus slinken naar 100 miljoen.

Alle plannen voor verkleining van het ziekenfondspakket blijven gehandhaafd. Ook de huursubsidie en de bijzondere bijstand gaan op de schop. CG-Raad voorzitter Jan Troost is teleurgesteld en bezorgd: De solidariteit wordt losgelaten. Mensen die het al moeilijk hadden, krijgen alle klappen. Velen van hen hebben een chronische ziekte of handicap. De kloof tussen arm en rijk wordt groter. De tegemoetkomingen die vandaag zijn toegezegd halen de kou niet uit de lucht.

---