Gemeente Amsterdam

Amsterdam biedt zorg aan criminele jeugd die lijdt aan psychiatrische stoornis
4 december 2003 - Herbert Raat

Op donderdag 4 december hebben de wethouder Jeugd, Rob Oudkerk, en het hoofd Jeugd van de Forensisch Psychiatrische Dienst (FPD), de heer Duits, een overeenkomst ondertekend voor het uitvoeren van een zorgprogramma voor harde kern jongeren met psychiatrische stoornissen.

De FPD is gevraagd een programma op te stellen, aangezien minimaal 25% van de harde kern jeugd te kampen heeft met psychische stoornissen. Het programma van de FPD zal jaarlijks bestaan uit 75 trajectconsulten en 75 zorgconsulten en is bedoeld om psychische stoornissen bij de jongeren sneller en beter te onderkennen.

De trajectconsulten worden uitgevoerd bij 75 harde kern jongeren tussen de 12 en 25 jaar van wie de zaak onder de rechter is. Met deze consulten kan de dienst de rechter informeren of de jongere geschikt is om gevangen te worden gezet of dat er bepaalde zorg nodig is. Ook kan worden aangegeven of er een risico is dat de jongere na vrijlating terugvalt in het criminele circuit. De zorgconsulten worden uitgevoerd door het forensisch psychiatrisch centrum De Derde Oever. Zorgconsulten zijn voor 75 harde kern jongeren van 12 tot 18 jaar van wie de zaak niet meer onder de rechter is. Met de consulten kan worden achterhaald of de jeugd psychiatrische zorg nodig heeft.

Een trajectconsult kost EUR 998,- en een zorgconsult EUR 540,-. Het zorgprogramma neemt een belangrijke plaats binnen de Amsterdamse Aanpak Harde Kern Jeugd en vormt een van de vijf hoofdlijnen van deze aanpak. De kosten worden volledig gefinancierd vanuit het budget Aanpak Harde kern Jeugd. In het najaar van 2004 wordt het effect van deze consulten geëvalueerd en wordt een besluit genomen over voortzetting van de financiering van het programma.

Verantwoordelijk wethouder Rob Oudkerk: "De trajecten moeten ervoor zorgen dat bij de aanhouding adequate psychische hulp wordt aangeboden aan de harde kern jongeren die dat nodig hebben. Door snelle tussenkomst van hulpverlening kan worden voorkomen dat de jongeren terugvallen in het criminele circuit."

Pb-209

© Gemeente Amsterdam