Mannen aangehouden voor diefstal auto's

Vught 04-12-2003 - Met de aanhouding van drie mannen uit 's-Hertogenbosch heeft de politie een serie diefstallen van auto's opgelost.

Op 6 november 2003 rond 05.00 uur werd gemeld dat een door een trein een op een overweg in de Boslaan in Vught achtergelaten auto was aangereden. Uit het ter plaatse ingestelde onderzoek bleek dat het een auto betrof die eerder was gestolen in 's-Hertogenbosch.

Na deze aanrijding kwam bij de politie informatie binnen die in de richting van de Bosschenaren wees. Deze informatie gaf voldoende aanleiding om een onderzoeksteam te formeren, bestaande uit politiemensen van de spoorwegpolitie, politiemensen van de districten Aa & Dommel en Den Bosch en een medewerker van de Koninklijke Marechaussee Deze laatste omdat een van de verdachten militair is.

Aan de hand van afgeluisterde gesprekken en verschillende postacties van de politie konden op 21 november twee mannen, 20 en 23 jaar, uit 's-Hertogenbosch op heterdaad worden betrapt toen ze in 's-Hertogenbosch een auto wegnamen.
Op 25 november kon ook nog een 27-jarige Bosschenaar worden aangehouden.

Uit het onderzoek bleek, dat het drietal zich de afgelopen tijd hadden schuldig gemaakt aan de diefstal van 9 auto's, voornamelijk uit 's-Hertogenbosch. De voorkeur van de mannen bleek met name uit te gaan naar Suzuki's van het type Alto. Twee keer werd door de mannen een gestolen auto achtergelaten op een overweg in Vught. Een keer slaagden voorbijgangers erin om de achtergelaten auto, voordat er een trein kwam, van de overweg af te duwen. Op 6 november kwam een trein in aanrijding met een door de mannen achtergelaten auto. Daar op het moment van de aanrijding niet bekend was of er mensen in de auto zaten, werden direct alle hulpverleningsinstanties gewaarschuwd. In de auto bleek echter niemand aanwezig. Wel raakte de trein bij dit ongeval zwaar beschadigd. Gelukkig bleek de machinist van de trein ongedeerd. Er was echter uren lang geen treinverkeer mogelijk op het traject Tilburg - 's-Hertogenbosch.

Verder onderzoek wees uit dat de mannen zich ook hadden schuldig gemaakt aan ernstige vernielingen. Met een gestolen auto werden bij de Zuiderplas in 's-Hertogenbosch tal van verkeersborden, hekken en andere zaken aangereden en op die manier vernield. Tijdens de zoekingen die bij de mannen thuis werden gedaan werd ook nog een hoeveelheid munitie aangetroffen.

De mannen hebben met het achterlaten van auto's op de spoorlijn voor bijzonder gevaarlijke situaties gezorgd, waarbij het niet uitgesloten was dat er slachtoffers zouden vallen. Met de diefstallen en daaraan verbonden gevolgen hebben ze een schade veroorzaakt die in de vele honderdduizenden euro's loopt.

De mannen zijn inmiddels voorgeleid bij de rechter-commissaris.