CDA

05-12-03

CDA: Economisch herstel en investeren in de toekomst

Wij leven niet in een gemakkelijke tijd. Al lijkt de economie weer op te leven, de werkloosheid stijgt zeer snel en de budgettaire problemen van de overheid worden alsmaar groter. We zijn te duur geworden, te weinig mensen werken en er is teveel bureaucratie. Het is tijd voor structurele oplossingen, zodat mensen niet bang meer hoeven zijn voor hun baan en ouderen erop kunnen vertrouwen dat zij in de toekomst van hun pensioen kunnen genieten.

Dat is niet makkelijk, want een herstelbeleid vraagt inspanningen van iedereen. Het CDA neemt haar verantwoordelijkheid en probeert door een economisch herstelbeleid en investeringen in de toekomst ons land weer op de been te helpen. Dat gaat niet zonder pijn, zoals de afgelopen week heeft uitgewezen. De effecten van het beleid worden langzaam voelbaar en dat betekent dat mensen zich soms onzeker en in de steek gelaten voelen. En het is een feit dat in deze tijden iedereen er op achteruit gaat. Toch probeert het CDA ervoor te zorgen dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen en dat het koopkrachtverlies eerlijk wordt verdeeld, waarbij de meest kwetsbaren in de samenleving er het minst op achteruit gaan. Juist door een krachtig herstelbeleid kan de stijgende werkloosheid worden aangepakt, want wie zijn baan verliest, die verliest meer dan 30% koopkracht. Juist door een krachtig herstelbeleid kunnen de pensioenen en de kosten van de vergrijzing in de toekomst zeker worden gesteld.

De huidige situatie lijkt op die van begin jaren tachtig toen de economische situatie vroeg om 12 jaar no-nonsense politiek van drie kabinetten Lubbers. Jaren waarin zware ingrepen ook niet werden geschuwd en mensen veel aan koopkracht hebben ingeleverd. Ook toen hadden coalitiepartijen die dat beleid voerden, geen makkelijke tijd. Maar het beleid had wel tot resultaat dat de economie er weer bovenop kwam. Tijdens de daarop volgende zonnige Paarse jaren is helaas onvoldoende gebruik gemaakt van de resultaten van de jaren tachtig.

Feit is wel dat we nu harder moeten ingrijpen, omdat de zaken een aantal jaren op zijn beloop zijn gelaten. En de nodige structurele hervormingen op terreinen als sociale zekerheid en volksgezondheid jarenlang als een hete aardappel vooruit zijn geschoven. Bezuinigen is nu onontkoombaar. Het Regeerakkoord toont een aanvaardbare en evenwichtige mix van bezuinigingen, het wegsnijden van overbodige bureaucratie, én van investeren in maatschappelijke sectoren. Investeringen om onveiligheid, files en gebrek aan onderwijs aan te pakken en een vitaal platteland en een gezond leefmilieu te stimuleren. Kortom, het CDA neemt zijn verantwoordelijkheid. Niet alleen door noodzakelijke bezuinigingen, maar ook door structurele hervormingen en investeringen in de toekomst.

Bezuinigen leiden tot moeilijke en soms harde ingrepen. Dat is niet iets om trots op te zijn, het is geen wedstrijdje wie het stoerst en hardst durft te snijden. Het gaat om de noodzaak hoe we er weer uitkomen. Immers, de demografische ontwikkelingen: minder jongeren, meer ouderen en meer alleenstaanden, zijn vaststaande gegevens waar we nu op moeten inspelen. De toekomst is nu!

Als we onze (klein-)kinderen niet willen opzadelen met een zware erfenis, is het gewoon bittere noodzaak om uitzicht te houden op aflossing van de staatsschuld. Juist dat is sociaal beleid!