Universiteit van Amsterdam



De ambiguïteit van beginletters


Promotie Taalkunde


vrijdag 5 december 10.00 uur

Hoe het begin van een woord eruit ziet is van belang voor degene die een bepaalde taal leert spellen. Beginlettercombinaties van woorden kunnen voor tweeërlei uitleg vatbaar, oftewel ambigu zijn: de spelling komt niet overeen met de uitspraak en andersom. Susanne Borgwaldt onderzocht zes talen (Engels, Nederlands, Duits, Frans, Italiaans en Hongaars) op hun patronen van ambiguïteit voor wat betreft de beginletters. Ze bestudeerde zowel de invloed van afzonderlijke letters, woorddelen van meerdere letters, als de context-afhankelijkheid van de beginletters op de ambiguïteit. Borgwaldt bespreekt tot slot wat de psycholinguïstische relevantie is van de resultaten van haar onderzoek voor de leesvaardigheid.

S.R. Borgwaldt: From onset to entropy. Spelling-pronunciation patterns in six languages. Promotor is mw. prof. dr. A.M.B. de Groot.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 566 2929.