Ministerie van Defensie


---


---

foto: Virginia Lourens hoopt zich met Sinterklaas te kwalificeren voor Athene (Fabienne Wink-Bruys)

Lourens kan in Parijs Olympische kwalificatie afdwingen

24-11-2003

Taekwondoka Virginia Lourens, eerste luitenant bij de Koninklijke Landmacht, vertrekt begin volgende week naar Parijs om deel te nemen aan het mondiale Olympische kwalificatietoernooi. De Tilburgse, die in Sydney 2000 met de 4de plaats de beste Nederlandse prestatie ooit leverde, kan zich op vrijdag 5 december rechtstreeks kwalificeren voor Athene 2004. Ze moet dan wel een podiumplaats in de Olympische vedergewichtsklasse (onder 57 kg) halen.

Lourens, als stafofficier communicatie verbonden aan de Koninklijke Militaire Academie, is de enige Nederlandse taekwondoka die in Athene haar 2de Olympische Spelen kan beleven. In 1992 en 1996 was taekwondo nog een demonstratiesport, in Sydney werd het officieel tot Olympische niveau verheven. Vier jaar geleden won Lourens het Olympische kwalificatietoernooi. Een jaar later werd ze Europees kampioene, maar een Olympische medaille zat er net niet in. Daarmee is het persoonlijke doel van de toptaekwondoka duidelijk: een podiumplaats in Athene.

Taekwondo is in Athene een kwantitatief kleine Olympische sport met 62 vrouwen en 62 mannen, verdeeld over vier gewichtsklassen per sekse. In de vedergewichtsklassen zijn in Parijs drie startbewijzen te verdienen. Donderdag 4 december vindt de loting voor deze gewichtsklasse plaats. Die is erg bepalend, want taekwondo laat geen herkansing toe: verlies je een partij, dan lig je eruit. De overige startbewijzen voor Athene kunnen in continentale Olympische kwalificatietoernooien verdiend worden. Voor Europa is dat toernooi gepland op 21 en 22 februari in Bakoe, Azerbeidzjan. Mocht het Lourens in Parijs niet lukken, dan vormt Bakoe haar tweede en tevens laatste mogelijkheid.