Socialistische Partij

Europese BTW-verhoging tegengehouden


05-12-2003 * Zeer tegen de zin van Europees Commissaris Bolkenstein heeft het Europees Parlement besloten dat het verlaagde BTW voor de kapper, fietsenmaker en schoenmaker in stand blijft. Voor voedsel en kleding gold die uitzondering al. SP'er Erik Meijer reageert verheugd op het terugfluiten van wat hij `het marktfundamentalisme van Bolkenstein' noemt.

In 1999 zijn ook de arbeidsintensieve diensten als experiment onder het lage BTW-tarief gebracht. Een aantal landen waaronder Nederland heeft daar gebruik van gemaakt. Bolkenstein wilde daar een einde aan maken. Het heeft volgens hem te weinig effect op de werkgelegenheid en kost teveel namelijk 300 miljoen euro.

Het Europees Parlement is dat niet met hem eens. Het heeft wel degelijk een gunstig effect op de werkgelegenheid gehad. Als de BTW voor deze diensten in de hele Europese Unie zou worden ingezet zou dat 250.000 banen opleveren, zo bleek onlangs in een in het Parlement gehouden hoorzitting. Daarnaast zijn er andere gunstige effecten. Als we bijvoorbeeld de fietsenmaker betaalbaar houden bevordert dat het fietsen. Dat de Europese Commissie er desondanks nu een eind aan wil maken vindt SP Europarlementarier Erik Meijer verbazingwekkend:´Een typisch staaltje van marktfundamentalisme van Bolkenstein. Hij baseert zich bovendien op gebrekkige en onvolledige onderzoeken en heeft onvoldoende bewijs´. Als het experiment wordt stopgezet verdwijnen in Nederland maar liefst 8500 banen, zo liet FNV voorzitter de Waal eerder weten.

De SP vindt belastingen een nuttig instrument om goede sociale zekerheid en publieke dienstverlening mogelijk te maken maar wijst deze vorm van verplichte belastingverhoging af. ´Wij willen de lage BTW-heffing op de kapper, de fietsenmaker en de schoenmaker overeind houden´, zegt Erik Meijer. Meijer pleitte daarom in het Europees Parlement voor handhaving van het recht van lidstaten om de BTW tarieven op arbeidsintensieve diensten laag te houden nu daar vanuit sociaal en werkgelegenheidsoogpunt goede argumenten bestaan. Meijer kreeg zijn zin. Het Parlement stemde massaal voor instandhouden en gaf zo Bolkenstein onder uit de zak.