CDA

CDA
05-12-03

Albert Jan Maat: duurzaamheid EU-beleid aanscherpen

De EU is te laks als het gaat om het handhaven en stimuleren van duurzaamheid. Mede op voorstel van Albert Jan Maat heeft het Europees Parlement vandaag de Europese Commissie opgeroepen zo snel mogelijk een Europees centrum voor biologische landbouw in te stellen. De regelgeving op dit gebied verschilt nog te veel per land en het centrum dient ervoor te zorgen dat er een betere onderlinge afstemming komt. Zo zijn er geen specifieke regels voor biologische wijn, maar wel voor wijn uit biologische druiven. Als gevolg daarvan mogen Franse biologische wijnen in Frankrijk niet als zodanig gelabeld worden, terwijl diezelfde wijn op de Britse markt wel biologisch mag heten. Verder kan een dergelijk centrum meer inzicht verschaffen in de prijsopbouw en consumenteninformatie in de EU coördineren.

Daarnaast zijn voorstellen van Albert Jan Maat geaccepteerd om de Europese Commissie te dwingen binnen een jaar helderheid te geven over de sociale en economische gevolgen van het toelaten van genetisch gemodificeerde gewassen naast conventionele teelten.

Wat dierenwelzijn betreft zal de Europese Commissie op verzoek van Albert Jan Maat op korte termijn helderheid geven waarom Italië niet op tijd zal voldoen aan de regels voor het welzijn van kalveren en welke sancties daarop zullen worden toegepast. Op basis van wetgeving uit de jaren '90 mogen kalveren in de EU per 1 januari 2004 alleen nog worden gehouden in groepshuisvesting.

Albert Jan Maat: "Een evenwichtige en duurzame ontwikkeling is een van de hoofddoelstellingen van de EU. Bovendien kan het hebben van verschillende duurzaamheidsniveaus binnen de EU leiden tot ernstige concurrentieverschillen tussen de lidstaten. Het wordt tijd dat duurzaamheidsaspecten in alle beleidsvelden van de EU worden meegenomen".