Gemeente Haarlem


5 december 2003

Controle van brandveiligheid en geluidsvoorschriften bij horecabedrijven
249/2003
Gemeente Haarlem, sector Stadsbeheer

Persbericht



Handhavingteams controleren horecabedrijven rond feestdagen

In december wordt er wederom een gezamenlijke controleactie gehouden door de Brandweer, de politie Kennemerland en de afdeling Milieu van de gemeente Haarlem. Op deze dagen controleren speciale handhavingteams de Haarlemse horeca op brandveiligheid en het naleven van geluidsvoorschriften.

Met de actie willen gemeente, brandweer en politie gevaarlijke situaties door bijvoorbeeld brandonveilige kerstversiering voorkomen. Ter bescherming van de horecabezoekers wordt ook gekeken naar de bereikbaarheid en staat van nooduitgangen en de aanwezigheid, bereikbaarheid en keuring van brandblusmiddelen. Daarnaast wordt nagegaan of het aantal toegestane bezoekers in een horecaru imte niet overschreden wordt.

Om de feestdagen voor omwonenden niet te laten verstoren door geluidshinder, worden de horecabedrijven ook gecontroleerd op het naleven van de geluidsvoorschriften. In dit kader wordt er gekeken naar de verzegeling van geluidsbegrenzers en het gesloten houden van ramen en deuren tijdens het spelen van muziek.

De betrokken diensten vormen handhavingteams die de stad zullen rondgaan. Voor ondernemers die de regelgeving naleven, vragen de controles maar weinig tijd. Indien er overtredingen worden waargenomen, maken de teams gebruik van bestuursrechtelijke en strafechtelijke middelen. Hierbij moet gedacht worden aan maatregelen zoals het opleggen van een dwangsom, het toepassen van bestuursdwang (gehele of gedeeltelijke sluiting van een bedrijfsonderdeel) of het opmaken van een proces verbaal.


Julia de Jong/afdeling Communicatie
023-5114903

---- --