Gemeente Breda

Persberichten

05-12-2003

Bredanaars krijgen tips ter verbetering van veiligheidsgevoel

afbeelding: Overhandiging Veiligheidswijzer_gr
Vandaag hebben burgemeester C.G.J. Rutten en wethouder A. Arbouw uit handen van de heer Nengerman van Sypro Media Groep de eerste Veiligheidswijzer voor alle Bredase inwoners ontvangen.

De Veiligheidswijzer Breda (in pdf, 1,8 Mb) is een handig naslagwerk met verschillende tips om het gevoel van veiligheid van de lezer te vergroten. Het gaat daarbij om veiligheid in en om het huis, op straat, in het verkeer maar ook gaat aandacht uit naar de persoonlijke veiligheid.

De veiligheidstips in en om het huis richten zich bijvoorbeeld op het voorkomen van woninginbraak en autodiefstal maar ook op het voorkomen van verdrinking of vergiftiging van kinderen. Brand in huis en het behandelen van brandwonden komen eveneens aan bod. Tips om straatroof of tasjesroof tegen te gaan, hebben betrekking op het bevorderen van de veiligheid op straat. Om de veiligheid in het verkeer te waarborgen, zijn feiten weergegeven over de relatie tussen alcohol en verkeersongevallen. Ook is er aandacht voor het hebben van goede verlichting of fiets, brommer, scooter of auto. Daarnaast is er aandacht voor drugsgebruik, chemische ongelukken en mishandeling van personen of kinderen.

De gemeente Breda geeft de Veiligheidswijzer Breda voor 1 jaar bij wijze van proef uit. Aan de hand van de burgerenquête 2004 onderzoekt de gemeente hoe de Bredase burgers het informatieboekje boordelen. Op basis van de resultaten besluit de gemeente Breda of de Veiligheidswijzer Breda in 2005 een vervolg krijgt.

De Veiligheidswijzer Breda wordt deze week huis-aan-huis verspreid. Daarnaast is het informatieboekje af te halen bij de balie Voorlichting in het Stadskantoor. Ook zijn de tips en aandachtspunten met betrekking tot veiligheid te vinden op www.veiligheidswijzer.nl. Vanuit deze website is gemakkelijk door te linken naar andere websites die een relatie hebben met veiligheid.

Breda, 5 december 2003