Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Pax Christi verwelkomt resolute afwijzing van de preventieve oorlog door bisschoppen

Pax Christi Nederland verwelkomt de vredesbrief van de Nederlandse Bisschoppen als een ferm pleidooi voor collectieve veiligheid en een resolute afwijzing van preventieve oorlog. De vredesbrief roept de Nederlandse regering op de kracht van het internationaal recht te versterken en niet het recht van de sterkste.

Met hun brief kritiseren de Nederlandse bisschoppen de juridische legitimatie en de politieke verantwoording van de oorlog in Irak. Ook Pax Christi beschouwt het recht op preventieve oorlogsvoering als een aantasting van het internationaal recht en een bedreiging van internationale politieke samenwerking. De doeltreffendheid van de preventieve oorlog als antwoord op internationaal terrorisme is nog uiterst onzeker.

Tegelijkertijd signaleert Pax Christi, daarbij gesteund door de bisschoppen, een groeiende spanning tussen twee grondslagen van de internationale ordening: het verbod op geweld tussen staten en de plicht mensenrechten te handhaven. Pax Christi pleit met de bisschoppen voor de ontwikkeling van een volkenrechtelijke rechtvaardigingsgrond voor geweldgebruik bij grootschalige mensenrechten schendingen of genocide. Minister Bot zou het EU voorzittersschap van Nederland moeten aangrijpen voor een internationale conferentie om voorstellen in deze richting te ontwikkelen. Pax Christi zou een initiatief van de nieuwe Minister van Buitenlandse Zaken toejuichen.

De explosieve mix van internationaal terrorisme, de proliferatie van massavernietigings-wapens en het bestaan van schurkenstaten een bedreiging vormen van internationale vrede en veiligheid. Een veelzijdige en geïntegreerde benadering van dit probleem is noodzakelijk. Volgens Pax Christi vergt dat een meer unanieme en vastberaden aanpak en een nieuwe politieke strategie die collectieve veiligheid als inzet heeft.

De pijlers voor collectieve veiligheid zijn: versterking van de internationale rechtsorde, non-proliferatie en ontwapening en versterking van internationale samenwerking. Pax Christi wijst er op dat de belofte van de kernwapenstaten om zich in te spannen voor het kernwapenvrij maken van de wereld onder druk staat. Het pleidooi van de vredesbrief voor collectieve veiligheid verstaat Pax Christi ook als een oproep ernst te maken van de belofte om de verspreiding van massavernietigingswapens niet alleen te beteugelen, maar ook terug te dringen.

Versterking van de VN is, zo vinden ook de Bisschoppen, noodzakelijk in het besef dat "de VN niet zijn opgericht om ons naar de hemel te helpen, maar ons te behoeden voor de hel".

Pax Christi steunt de oproep van de bisschoppen aan parochies om zich ook zelf in te zetten voor vrede. Dat leent zich ook voor een verbreding naar andere kerken en andere religies. Pax Christi zal na de jaarwisseling een handleiding voor gesprek en actie uitgeven in vervolg op de vredesbrief van de Nederlandse bisschoppen.

Contact:

Jan Gruiters, directeur Pax Christi

Gied ten Berge, communicatiemedewerker

---


---
postbus 19318
3501 DH Utrecht godebaldkwartier 74
3511 DZ Utrecht e-mail: paxchristi@paxchristi.nl
www.paxchristi.nl telefoon 030 - 2 33 33 46
fax 030 - 2 36 81 99