Politie Gelderland-Zuid



Verkeershandhaving start video-surveillance


Het team verkeershandhaving van de Politie Gelderland-Zuid beschikt sinds kort over een video-surveillanceauto. Met deze onopvallende surveillanceauto worden verkeersovertredingen op video vastgelegd. De betrokken verkeersdeelnemers worden dan na staandehouding met de beelden van hun verkeersgedrag geconfronteerd. Zowel de staandehouding als de confrontatie met de opgenomen beelden zullen naar verwachting meer effect hebben op het gedrag van met name de structurele zware verkeersovertreders.

Het team Verkeershandhaving, richt zich primair op de vijf, landelijk gekozen, speerpunten. Dit zijn alcohol, gordel, snelheid, rood licht en het dragen van de helm. Bij deze nieuwe vorm van verkeerstoezicht, de videosurveillance, zal de aandacht met name uitgaan naar de extreme en agressieve verkeersovertredingen. Deze overtredingen roepen veel irritatie op bij de overige weggebruikers. Het gaat daarbij o.a. om zeer forse snelheidsovertredingen, bumperkleven, inhalen met overschrijden van een doorgetrokken streep, en het gebruik van z.g. verdrijvingsvlakken.


De video-surveillanceauto is aan het korps beschikbaar gesteld door het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BVOM). Met de video-surveillanceauto wordt primair gesurveilleerd op de lokale en provinciale wegen in de regio Gelderland-Zuid. De politiemensen die deze surveillance uitvoeren hebben voor deze vorm van verkeerstoezicht een speciale opleiding gevolgd.


Wijchen, 5 december 2003

Ben van Ingen Schenau
Tel. 06 - 51 59 24 22




Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39 ---- --