Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Mantelovereenkomst LARA getekend

5 december 2003

De voorzitter van het Operationeel Bestuurlijk Overleg, Jan Schrijen, heeft op 3 december in Venlo de mantelovereenkomst voor de Landelijke Aanbesteding Randapparatuur (LARA) getekend. Daarmee is de weg vrij voor alle regio's om de digitale randapparatuur aan te schaffen. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties noemde de ondertekening van de LARA "weer twee stappen voorwaarts".
---

Op initiatief van Jan Schrijen is anderhalf jaar geleden gestart met het project LARA. In plaats van dat vrijwel alle regio's zelf de moeizame weg van Europese aanbesteding zouden moeten belopen, was het idee om voor alle partijen de aanbesteding in één keer te regelen, met uitzondering van de Startregio en de regio Zuid Limburg. De Dienst Logistiek van het KLPD heeft de opdracht aangenomen om de Europese aanbesteding voor in totaal 116 partijen daadwerkelijk uit te voeren.

De kosten van het project LARA zijn hoger uitgevallen (circa 3 miljoen euro in plaats van de geraamde 1 miljoen euro). Belangrijke reden daarvoor is dat de oorspronkelijke opdracht, gericht op de aanbesteding, werd uitgebreid met de vraag om een beter totaalpakket te krijgen en oplossingen te bieden voor de implementatie en exploitatie van de randapparatuur. Een andere reden is dat het project langer heeft geduurd dan was gepland. Dit komt onder meer doordat ervaringen uit de Startregio en de regio Zuid Limburg uitwezen dat de randapparatuur daar redelijk veel kinderziektes bevatten. De projectgroep heeft toen besloten om vooral de testen van de randapparaten veel steviger aan te pakken. Daarnaast was het verkrijgen van 116 mandaten en vervolgens 116 handtekeningen tijdrovender dan werd voorzien.

Daar tegenover staat dat door de gezamenlijke aanbesteding de kosten per randapparaat gemiddeld 30% lager uitvallen. Dit betekent een totale kostenbesparing van ruim 20 miljoen euro. Uiteindelijk zijn drie leveranciers geselecteerd: Zenitel, KPN en Getronics. De leveranciers zullen in eerste instantie randapparatuur van Motorola, Sepura, Cleartone en Duretech gaan verstrekken. Door met verschillende leveranciers te werken bestaat binnen de aanbesteding nog ruimte voor concurrentie, wat weer kan resulteren in lagere prijzen.

Binnenkort wordt een elektronische catalogus met de randapparatuur aan de projectleiders verstrekt door de afdeling Contract & Leveranciersmanagement van de Projectdirectie C2000. Voor alle vragen en opmerkingen over de contracten en de te volgen bestelprocedures voor de nieuwe randapparatuur, kunt u ook bij deze afdeling terecht (c2000clm@ito.politie.nl).
---

© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - 5 december 2003