Nieuw-Vlaamse Alliantie


Wapenuitvoer: N-VA-voorstel vormt perfecte vertrekbasis (05/12/03)

Eind augustus al diende N-VA-parlementslid Kris Van Dijck als eerste een voorstel van decreet in dat de Vlaamse wapenuitvoer voorziet van een decretaal kader. Gezien de verdeeldheid binnen de paars-groene meerderheid biedt het N-VA-voorstel de perfecte vertrekbasis voor bespreking.

In het federale parlement hebben alle Vlaamse meerderheidspartijen diverse voorstellen ingediend om de Belgische wapenwet opener en democratischer te maken. Nu diezelfde Vlaamse meerderheidspartijen zélf bevoegd zijn, kijken ze fluitend naar de lucht.

Het N-VA-voorstel zorgt voor een versterkte democratische controle, een rapportering aan het Vlaams Parlement en een grotere transparantie. Er wordt komaf gemaakt met de onduidelijkheid en achterpoortjes van de bestaande federale wet door duidelijk te stellen dat elke wapenuitvoer zonder discussie verboden is naar een land in burgeroorlog of met zware interne spanningen. Daarenboven kunnen alle vergunningen openbaar worden gemaakt. Volgens Van Dijck bewijst de bestaande openbaarheid van de milieuvergunningen dat het bedrijfsleven hierdoor geen schade lijdt. In Nederland werkt de openbaarheid van de wapenuitvoervergunningen trouwens tot eenieders tevredenheid. Tot slot hebben de politieke crisissen op federaal niveau volgens Van Dijck afdoende bewezen dat geheimhouding uiteindelijk toch leidt tot heel wat heibel.

Daarnaast voorziet het N-VA-voorstel een viermaandelijkse rapportering van de regering aan het Vlaams parlement over de vergunningen die werden afgeleverd en die werden geweigerd. Niet in een of andere geheime commissie achter gesloten deuren, maar in volle openheid.

Het voorstel-Van Dijck biedt alvast de perfecte vertrekbasis voor een wapenuitvoer met een open, democratische Vlaamse visie.

Auteur:
Kris Van Dijck, Vlaams parlementslid
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be